3 perfecte whiskey sour recepten

Whiskey. Sommige mannen drinken het liever puur, maar met citroensap en suikersiroop kun je er een verdraaid lekkere cocktail mee maken. En niet zomaar eentje, want het is het eenvoudige recept voor de Whiskey sour, een mixdrankje dat behoort tot een van de meest populaire klassiekers onder de cocktails.

Avontuurlijk drankje

Wat hem zo lekker maakt? Met de spannende smaak van de bourbon met het zuurtje van de citroen verkrijg je een verfrissend drankje met een verrassende smaak. Je maakt dit drankje ook nog eens in een handomdraai, zonder fratsen of gedoe én je hebt er niet meer dan drie ingrediënten voor nodig. Het is de perfecte cocktail voor een feestje, maar drinkt ook lekker weg om even bij te komen van je werkdag.

whiskey sour recepten

Sour-style cocktails

Het woord ‘sour’ verraadt al dat het een cocktail moet zijn waar een zure smaak aan zit. Een sour bestaat dan ook uit dan ook een combinatie van sterke drank en citroensap. Suiker(siroop) beteugelt de zure smaak van de citroen. Je kunt voor het maken van een sour cocktail verschillende sterke drank gebruiken. In de 19e eeuw wisten ze er al raad mee. Destijds was een sour een mixdrank bestaande uit suiker, het sap van een zure vrucht en een sterke drank naar keuze. Er werd whiskey, gin, brandy en dergelijke voor gebruikt. Vandaag de dag is de sour met whiskey daarvan nog de meest overgebleven bekende.

De Amerikaanse barkeeper Jerry Thomas bracht het recept in 1862 tussen verschillende andere klassiekers onder de aandacht in zijn boek “How to mix drinks”. Dit was het eerste gepubliceerde handboek voor barkeepers in Amerika en is vandaag de dag nog zeer populair en bekend onder de barmannen.

De 3 beste whiskey sour recepten

Het basisrecept is verrassend eenvoudig. Gebruik bij voorkeur de Amerikaanse bourbon whiskey. Deze Amerikaanse whiskey is wat zoeter vergeleken met andere whiskeysoorten. De voor deze whiskey karakteristieke rokerige smaak van karamel harmonieert perfect met de verfrissende, zure smaak van de citroen. Suikersiroop kun je heel eenvoudig zelf maken. Los in een pannetje 2/3 suiker op in 1/3 water. Laat dit afkoelen. Meng de suikersiroop met het citroensap tot een smaakvolle combi van zoet en zuur.

Tip: Lees hier het verschil tussen whiskey en bourbon.

Naast het basisrecept is er de mogelijkheid om het Whiskey sour recept uit te breiden met eiwit voor een drankje met een mysterieuze troebele structuur en mooie schuimkraag. Op deze manier wordt deze cocktail ook wel een Boston Sour genoemd. Met een scheutje Agustura bitter voeg je er een extra smaakdimensie aan toe. Augustura bitter is een kruidenbitter, bestaande uit ruim 40 kruiden- en plantenextracten en heeft een alcoholpercentage van 44,7 procent.

Voeg aan het basisrecept rode wijn toe voor een supertoffe, classy cocktail. Deze variant wordt ook wel de New York sour genoemd. Kies je in plaats van rode wijn voor een rode port, dan wordt het een Continental sour.

Whiskey sour basisrecept
Je hebt nodig:
2 delen bourbon whiskey
1 deel vers geperst citroensap
1 deel suikersiroop

Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker en schud deze ongeveer 20 seconden. Zeef het mengsel met behulp van een strainer in een met ijsblokjes of crushed ijs gevuld whiskey- of cocktailglas. Je drankje is klaar om geserveerd te worden!

Recept Boston Sour
Je hebt nodig:
50 ml bourbon whiskey
25 ml vers geperst citroensap
25 ml suikersiroop
2 scheutjes Augustura bitter
1 eiwit

Vul een cocktailshaker met alle ingrediënten en shake het mengsel krachtig tot het eiwit in schuim is veranderd. Gebruik hierbij geen ijs! Het ijs voeg je na de eiwitbinding toe. Schud verder tot het mengsel goed vermengd is en ijskoud is. Zeef de inhoud van de shaker door een zeef (strainer) in een met ijsblokjes of crushed ijs gevuld whiskeyglas.

Recept New York sour
Je hebt nodig:
45 ml whiskey
30 ml vers geperst citroensap
10 ml suikersiroop
0,5 eiwit
15 ml rode wijn

De New York sour maak je net als de Boston sour. Je voegt de wijn echter pas toe nadat je de Boston sour zo goed als klaar hebt om op te drinken. Druppel de wijn met behulp van een bar- of koffielepel in het glas, en klaar is je heerlijke whiskey cocktail met een lekker volle smaak die er ook nog eens heel aantrekkelijk uitziet!