augustus 24

3 tips voor een geweldig dagje Friesland

0  reacties

Fryslan Boppe! De provincie waar men zo optimaal van het water kan genieten, leent zich prima voor een dagje of weekendje uit met vrienden. Een bootje huren is altijd leuk natuurlijk, maar in de provincie van de Elfstedentocht, het Fierljeppen en cult-politicus Hans Wiegel is varen tot ware kunstvorm verheven. Stap in en maak het mee!


Dagje Leeuwarden

Hoofdsteden wil je altijd gezien hebben en op die regel vormt Leeuwarden zeker geen uitzondering. Het is een gemoedelijke plek die we kennen van de fraaie Blokhuispoort, het splinternieuwe Friese Museum en natuurlijk – en hij staat echt scheef! – de toren van Oldehove.

Een bootje huren in Friesland is nooit een moeilijke opgave geweest, en zeker niet in deze omgeving: zet koers naar het gezellige centrum van Ljouwert, meer aan midden in de stad en ontdek dat al die bezienswaardigheden zich op spuugafstand bevinden. De binnenstad is sowieso een mooie en fijne plek om op je gemak te bezichtigen.

Aan het eind van de middag is het trouwens een leuk idee om, gezien de dorstigheid, een speciaalbierproeverij mee te maken in de daarvoor ingerichte Speciaalbier Boot. Leeuwarden gaat je absoluut verrassen.

Varen op de Friese meren

Je hoeft niet per sé aan te meren om een leuke dag te hebben. Laad een flinke mand vol proviand, pak de kaart erbij en stippel een mooie route uit. Onder het genot van een broodje en een drankje (de Beerenburger mag eigenlijk niet ontbreken) heb je aan één dag zelfs niet genoeg om al het mooie natuurschoon tot je te nemen.

Zet koers naar het Sneeker- of Slotermeer, bevaar de kanalen en geniet van het weidse uitzicht. Werk samen wanneer je de smalle sluizen moet passeren en zwaai gezellig naar alle andere waterbewoners.

Op het water maak je het beste kennis met de Friezen, die gezelligheid zeer hoog in het vaandel hebben staan. Intussen spot je allerlei vogels en verbaas je je over de ruimte die hier is. Friesland is mooi!

Je hoeft geen eigen boot te hebben, of een dure kapitein in te huren. Een boot huren in Friesland is niet duur en er zijn genoeg mogelijkheden, of je nou met een kleine groep bent of met een groter gezelschap.

boot huren Friesland

 

Nergens is de natuur mooier in Nederland dan in Friesland

Rondleiding Abe Lenstra stadion

SC Heerenveen, dat is zo’n voetbalclub die – behalve het Leeuwardse Cambuur – maar weinig vijanden kent. De club opereert steevast als middenmoter/subtopper en weet van tijd tot tijd te verrassen met overwinningen op grootheden en mooie jeugdspelers.

Hakim Ziyech heeft hier gespeeld, net als Klaas-Jan Huntelaar, René van der Gijp, Mario been en Bas Dost, om er maar een paar te noemen.

Maar het stadion waar je een uitgebreide rondleiding gaat krijgen is natuurlijk vernoemd naar ús Abe Lenstra. In een promotiefilm van een half uur leer je van alles over de club die in 1920 werd opgericht (dit jaar is dus een mooie gelegenheid om de club vanuit de binnenkant te leren kennen!).

Je wordt meegenomen naar de kleedkamers, de perskamer, door de spelerstunnel naar het veld en je ziet ook van alles in de Pronkkaemer, het clubmuseum van SC Heerenveen.

Ballonvaart vanuit Idskenhuizen

Mocht het uitje iets meer mogen kosten of moet er een potje leeg: Friesland van boven zien is natuurlijk ook een leuk idee. Tijdens een ballonvaart van ongeveer een uur die start in Idskenhuizen zul je ogen tekortkomen. Dit kost ongeveer 125 euro per persoon, inclusief verzekering, certificaat ter herinnering, vervoer terug naar Idskenhuizen en natuurlijk een glaasje sjampoepel na de landing.

Een ballonvaart is iets dat je zelden doet, tenzij je zelf ballonvaarder bent natuurlijk. Maar wil je een apart uitje plannen, dan is dit zeer zeker de moeite waard.


Tags


You may also like

Kunststof of glas?

De racefiets op het dak

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>