Een pergola is een geweldige manier om veel meer sfeer in de tuin te creëren. Het gaat om een constructie van palen en latten die verschillende mogelijkheden biedt aan de gebruiker.

Met een schaduwdoek kan die dienen als zitplek, maar het is ook goed te gebruiken voor klimplanten. Maar een pergola brengt nog veel meer met zich mee. Zo heb je de opgekrikte esthetica en de mogelijkheid om een prettige, unieke relaxruimte te creëren onder andere.

Wij hebben de voordelen van een pergola op een rijtje gezet, zodat je een goede keuze kunt maken.

Bescherming tegen zon en regen 

Vaak genoeg is een pergola bestemd als aangename zitplek in de tuin. De constructie biedt bescherming tegen de zon, waardoor je dus een sfeervolle ruimte hebt om te ontspannen en niet hoeft te vrezen voor zonnebrand.

Voor de dekking heb je verschillende opties. Zo kun je een lamellensysteem gebruiken, een eenvoudige dekzeil, of zelfs planten die je aan de bovenkant plaatst.

Tegelijkertijd wordt het lezen van schermen veel makkelijker, omdat er dan geen overvloed aan licht is — iets dat je zeker wel nodig zult hebben voor de verschillende WhatsApp berichtjes.

Als je strategisch te werk gaat, kun je ook zorgen voor bescherming tegen regen. En vaak genoeg is er ook geen vrees voor inwaaien vanwege de afmetingen van de constructie.

Makkelijk op te zetten

Vergeleken met andere tuinconstructies, een terrasoverkapping bijvoorbeeld, is een pergola supereenvoudig op te zetten. Echt perfect voor de doe-het-zelver.

Een constructie zoals deze kan trouwens een ideale oplossing zijn als het budget geen terrasoverkapping toelaat.

Er zijn ook heel wat pergola’s die aansluitmogelijkheden bieden, waardoor je dan de zijkanten kunt afsluiten als dat nodig blijkt. Kijk daarvoor bij welbekende leveranciers zoals WimWood.

Een grote plus is dat je vaak genoeg geen vergunning nodig hebt om zo een constructie in je tuin te plaatsen. Bij twijfel kun je nagaan wat de dimensies zijn van de constructie en deze vergelijken met de normwaarde die is opgegeven.

Versiermogelijkheden

Een pergola geeft heel wat flexibiliteit, zowel voor de uitstraling als aanpassingen aan de constructie zelf.

Als je een natuur- of Ibiza liefhebber bent, kun je klimplanten gebruiken die je langs de kolommen laat lopen. Zo krijg je een natuurlijke, landelijke sfeer — perfect voor de tuin.

Als je een moderne look wil, kun je de constructie versieren met lichtjes. Ook perfect voor kerst dus.

Je kunt ook meubilair kiezen om een allure te krijgen die past bij jouw stijl en wensen. Je hebt dan de mogelijkheid om de onderkant te decoreren als woonkamer, als ruimte voor gasten, maar ook een eenvoudige ontspanruimte met een hangmat is mogelijk.

Een pergola is een handige constructie die zowel functioneel als esthetisch is en in de meeste gevallen veel budgetvriendelijker is. Ook zijn er heel wat mogelijkheden als het gaat om het versieren ervan. De constructie zorgt voor een flagrante uitstraling in je tuin, terwijl je altijd nog beschermd bent tegen zon en regen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>