• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Cars
  • /
  • 5 tips bij het afsluiten van een autoverzekering

Na jaren sparen is het eindelijk zover. Je hebt genoeg op de rekening om die o, zo gewenste nieuwe, ruige auto op de kop te tikken. Of misschien ben jij wel die student die het liefst een zo goedkoop mogelijke bak aanschaft, waarmee je in ieder geval van A naar B kunt. In welke situatie jij ook zit, je moet hoe dan ook een autoverzekering afsluiten. Op deze manier kun je veilig de weg op en kom je niet voor vervelende problemen te staan. Er zijn echter een aantal zaken waar je goed op moet letten bij het afsluiten van een autoverzekering. En daar gaan wij je bij helpen.

De autoverzekering berekenen

De autoverzekering berekenen, misschien wel het meest interessante onderdeel van het gehele proces. Uiteindelijk wil je natuurlijk weten wat je precies moet betalen. En waarvoor je dan precies gaat betalen. Om jezelf hier zo goed mogelijk op voor te bereiden is het belangrijk dat je een aantal dingen zo goed mogelijk afweegt. Hieronder geven wij je 5 tips waardoor jij waarschijnlijk een beter beeld krijgt van wat er nu allemaal komt kijken bij zo’n autoverzekering. 

Het eigen risico

Bij de meeste verzekeringen ben je verplicht een eigen gedeelte te betalen in het geval van schade. Dit wordt ook wel het eigen risico genoemd. Als we kijken naar de gemiddelde autoverzekeraar, dan ligt dit standaard tussen €130 en €150. Je kunt er ook voor kiezen een hoger eigen risico te kiezen, waardoor de premie weer verlaagd wordt. Wil jij een lager eigen risico, dan gaat de premie vanzelfsprekend omhoog. Het is aan jou om af te wegen hoe groot je de kans schat op eventuele schade. 

Ben jij ervan overtuigd dat je nooit schade rijdt, dan kan een hoog eigen risico en een lage premie aantrekkelijk zijn. Is dit juist andersom het geval en wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan is een hogere premie met een laag eigen risico een prima optie. 

De juiste dekking

Bij het afsluiten van een autoverzekering kun je kiezen uit 3 opties. Je hebt een WA verzekering, een WA met beperkt casco en een WA met volledig casco. Uiteraard betaal je een hogere premie als je voor meer verschillende aspecten gedekt bent. Bij een WA verzekering ben je gedekt voor schade die je aanricht bij anderen. Bij beperkt casco ben je ook gedekt voor diefstal of bijvoorbeeld schade door bizar grote hagelstenen. Bij volledig casco ben je ook gedekt voor de schade die je aan je eigen auto aanricht. 

Het buitenland

Moet jij met enige regelmaat voor werk of vanwege familie naar het buitenland? Let dan goed dat je niet bent verzekerd voor schade in het buitenland. Dit is iets dat je apart moet afsluiten in je verzekering. Het is aan jou te bepalen hoe vaak je dit overkomt en of je het waard vind dit risico te lopen.

Schadevrije jaren

Een ander belangrijk aspect om bij verschillende verzekeraars uit te vinden is hoe zij omgaan met schadevrije jaren. Normaal gesproken krijg je uiteindelijk kortingen op de premies of eventuele schade. Door deze verzekeringen te vergelijken weet je snel bij welk bedrijf dit het voordeligst is. 

Extra rechtsbijstand

Tot slot gaan we nog even dieper in op de verkeersrechtsbijstandverzekering. Deze biedt hulp bij het schade verhalen die jij zelf kan oplopen met de auto in het verkeer. Dit geldt dus ook als je loopt of fietst. Dit is overigens de meest uitgebreide aanvulling die je kunt aanschaffen. Het kan zijn dat je al een rechtsbijstandverzekering hebt. Check dan altijd even of dit ook geldt voor het verkeer. Zo ja, dan heb je deze laatste niet nodig. 

Voorkom vervelende verrassingen

In dit artikel hebben we je 5 tips gegeven voor het afsluiten van een autoverzekering. Toegegeven, het is niet het leukste onderdeel van het rijden in je nieuwe auto. Het liefste wil je gewoon zo snel mogelijk de weg op en meters maken in die nieuwe bak. Je moet natuurlijk wel uitvinden of je met die nieuwe auto ook door de McDrive kunt. Al is dit natuurlijk niet het allerbelangrijkste. 

Waar het om gaat is dat je jezelf goed afvraagt in hoeverre je gedekt wilt zijn voor eventuele schadegevallen of ongevallen. Je slaat jezelf natuurlijk voor de kop als jij straks met de gebakken peren zit in de vorm van een dikke rekening. Neem in dit soort gevallen altijd het zekere voor het onzekere en voorkom vervelende verrassingen. Dan is er niets meer dat jou nog tegenhoudt om jarenlang te genieten van jouw nieuwste aanwinst op vier wielen. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>