Posted in  Luxury  on  oktober 4, 2020 by  San0 comments

Het geheel van groepenkasten, leidingen, bedrading, stopcontacten en lichtpunten vormen de elektrische installatie. Het zorgt voor de elektrische stroom voor de elektrische apparaten. De aansluiting wordt afgewerkt in de groepenkast. Een groep is een stroomcircuit waarbij elk circuit is beveiligd met zekeringen.

Groepen

Na de groepenkast kopen worden alle groepen verdeeld over het huis waarbij
de installatie is beveiligd met op elke groep een aardlekschakelaar en vaak ook een aarde. Het centraaldozensysteem is een veel gebruikte wijze van aansluiten. Elke kamer heeft een centraaldoos die fungeert als hoofdaansluiting voor een ruimte. Via de centraaldoos loopt de bekabeling naar schakelaars, lichtaansluitingen en wandcontactdozen. De gebruikte kleur van de bedrading duidt het type aansluiting aan.

Krachtstroom
Krachtstroom is de benaming voor een aansluiting op 3 fasen. Krachtstroom of driefasespanning wordt gebruikt voor zware belastingen en krachtige motoren. Voor krachtstroomaansluitingen worden vaak dikkere draden gebruikt. Dikke draden hebben minder weerstand en kunnen beter de warmte afvoeren die gepaard gaat met hoge elektrische stromen. Dit geldt bijvoorbeeld voor een oplaadunit van een elektrische auto.

Groepenkast

Bij het kopen van een groepenkast, is het belangrijk dat de kast voldoet aan minimale aspecten. Het moet voorzien zijn van een hoofdschakelaar en uitgevoerd zijn met 2-polige installatieautomaten. Achter één aardlekschakelaar kunnen maximaal vier groepen aangesloten worden. Minimaal dienen er twee aardlekschakelaars in de meterkast te zijn.

Vermogen
Het is verstandig om apparaten die een vermogen hebben van meer dan 2.000 watt, op een aparte groep aan te sluiten zoals de wasmachine, wasdroger, vaatwasser, combimagnetron of oven.

Voor elektrisch koken is een speciale fornuisgroep of kookgroep nodig. De fornuisgroep bestaat uit twee installatieautomaten die als één groep veelal aangesloten worden achter de aardlekschakelaar. De kookgroep daarentegen bestaat uit 3 installatieautomaten die gelijktijdig geschakeld kunnen worden.

Bij een groepenkast kopen is het belangrijk om te weten dat de groepenkast dient te voldoen aan wettelijke eisen die zijn gesteld. Koop daarom een originele groepenkasten van gerenommeerde merken die zijn geselecteerd op kwaliteit en veiligheid.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>