Een leven zonder mobiele telefoon kan bijna niemand zich nog voorstellen. Waar we vroeger een Nokia gebruikte om alleen te bellen en sms’en, of een spelletje Snake te spelen, is dat vandaag de dag wel anders. Tegenwoordig worden smartphones voor verschillende zaken gebruikt: telefoneren, sociale contacten onderhouden, social media checken, spelletjes spelen en online winkelen. Maar als je een nieuwe telefoon gaat kopen, kies je dan voor een tweedehands, refurbished of een nieuwe telefoon? Steeds meer mensen kiezen voor een refurbished telefoon, maar wat koop je precies? Wij leggen het je uit!
Wat koop je precies?
De markt voor refurbished telefoons is booming. In 2015 werden er wereldwijd 81 miljoen verkocht. In 2020 zijn dat er naar verwachting al 223 miljoen. Refurbished betekent letterlijk gerenoveerd. Dus dat een tweedehands telefoon is schoongemaakt en opgelapt. Het kan gaan om een bijna nieuwe telefoon die direct na aankoop is teruggestuurd, maar het kan ook een oude werktelefoon zijn die een jaar lang intensief is gebruikt. De telefoon wordt, als het goed is, helemaal nagekeken. Als er iets kapot is, zoals de batterij of het scherm, worden die onderdeel gerepareerd of vervangen. Vaak komen die onderdelen weer uit andere goedkoop opgekochte telefoons. Refurbished telefoons zitten qua prijs vaak tussen nieuw en tweedehands in.
Verschillende ‘grades’ om uit te kiezen
Er zijn drie ‘grades’ om aan te geven hoe oud het toestel is. Een A-grade betekent dat het toestel er vrijwel nieuw uit ziet. Een B-grade kan wat kleine krassen hebben. Een telefoon met C-grade is duidelijk gebruikt, maar dus ook een stuk goedkoper. Maar, je moet wel opletten! Je weet nooit hoe intensief de telefoon is gebruikt. En het kan ontzettend verschillen in hoeverre de aanbieders de telefoons oplappen. Sommige vervangen altijd de accu. Anderen alleen als die echt kapot is. Zo bleek uit onderzoek van de Consumentenbond dat niet alle telefoons even goed opgeknapt worden. Soms is de accu niet meer oké, het scherm van mindere kwaliteit, of werkt de powerknop niet helemaal meer lekker. En het prijsverschil tussen een gloednieuwe en een refurbished telefoon blijkt vaak best wel klein. Ben je van plan om een Apple refurbished iPhone te kopen, check in ieder geval goed of die echt veel goedkoper is dan een nieuwe. Daarnaast moet je ook kijken hoe de telefoon is opgelapt, hoe het zit met de garantie en welke grade je koopt. Een betrouwbare aanbieder van refurbished telefoons is Telefoondiscounter. Een refurbished telefoon aanschaffen bij deze partij is zeker het geld waard!
Dit moet je weten over refurbished telefoons
Andere bekeken ook: