Alles wat je moet weten voor je een pc aanschaft

Posted in  Tech  on  december 14, 2022 by  San0 comments
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tech
  • /
  • Alles wat je moet weten voor je een pc aanschaft

Zit je te kijken naar een nieuwe pc? Dan hebben we een paar zaken voor je waar je op moet letten. Welke onderdelen zijn essentieel? Koop je een computer kant-en-klaar of stel je deze zelf samen? We geven je graag wat advies.

Zelf een pc samenstellen of kant-en-klaar kopen?

De eerste keuze die je maakt, is of je een computer zelf wilt samenstellen, of deze kant-en-klaar wilt kopen. Er zijn natuurlijk opties waarbij je een complete computer in een kast koopt. Alle onderdelen zijn al geïnstalleerd en je kunt direct beginnen. Vaak geven computerwinkels mooie kortingen op kant-en-klare systemen.

Misschien wil je juist de vrijheid om je computer helemaal zelf samen te stellen. Dan bepaal je zelf bijvoorbeeld welke harde schijf, moederbord, processor, grafische kaart, geheugen, voeding en kast je wilt gebruiken. Als je handig bent, kun je je computer zelf in elkaar zetten. Dat scheelt geld. En je hebt hiermee het voordeel dat je kunt vergelijken: je kunt de verschillende onderdelen bij verschillende shops kopen. Als je bij één winkel je onderdelen koopt, is het vaak ook mogelijk dat de winkel je computer al voor je in elkaar zet.

Aandacht voor je grafische kaart

Wil je een gaming pc kopen? Dan is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je grafische kaart. Deze kaart noemen we ook wel eens ‘videokaart’. Een videokaart met goede specificaties is benodigd om de meest intensieve games te kunnen spelen. Of misschien ben je juist een designer en wil je in CAD of CAM aan de slag. Dan heb je ook een stevige videokaart nodig. Kies ook voor een game monitor van hoge kwaliteit.

Let op het energieverbruik

Kijk bij het uitkiezen van je onderdelen ook goed naar het energieverbruik. Een computer met veel power is leuk, maar levert een hogere last op de energierekening op. Daarnaast is een computer met een hoog stroomverbruik minder goed voor het milieu. Tegenwoordig zijn er allerlei energiezuinige processors en stroomvoorzieningen verkrijgbaar. 

Is een processor het belangrijkste onderdeel?

Vaak wordt de processor gezien als het belangrijkste onderdeel, en dat is misschien ook wel waar. Wanneer je zelf een computer samenstelt, kun je het best beginnen met het zoeken van een processor. Daarna bepaal je welke moederbord erbij past. Vanuit dat oogpunt kijk je naar het juiste geheugen, de juiste schijven, mogelijkheden voor de videokaart et cetera. De meeste computers zijn uitgerust met een AMD of een Intel processor.

Kijk goed naar welke serie je wilt gebruiken. Een Intel i3 is al geschikt voor internet en officewerkzaamheden, terwijl je voor gaming een i7 of hoger nodig hebt. Je doet er goed aan je te laten adviseren door een expert.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>