12 Typische Amsterdamse woorden en uitspraken die je alleen in Mokum zal horen!

Posted in  Lifestyle  on  april 27, 2019 by  Tim0 comments
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • 12 Typische Amsterdamse woorden en uitspraken die je alleen in Mokum zal horen!

Hey bijgoochem, dat kan ik je op een brieffie geven! Zo maar twee typische Amsterdamse uitspraken.

Vaak worden accenten door veel mensen als irritant en asociaal ervaren. Zonde eigenlijk aangezien plat Amsterdams nogal aanstekelijk kan zijn! Bovendien barst de Amsterdamse taal van grappige en leuke uitspraken die veel mensen helaas niet kennen.

Benieuwd of jij de taal van Mokum een beetje verstaat? Check hieronder 16 uitspraken die typisch Amsterdams zijn!


1. Bijgoochem

Een bijgoochem is iemand zich erg bijdehand of betweterig gedraagt. Tegenwoordig wordt een ‘bijgoochem’ ook gebruikt voor onhandige personen.

Wist je dat? Het woord bijgoochem in 2014 als mooiste Amsterdamse woord is gekozen?

2. Die woont aggenebisj

Nee, aggenebisj is geen typefout! Dit woord wordt in Mokum gebruikt voor iemand die een echte rommelkont is. Daarnaast wordt met aggenebisj vaak armoedig bedoelt.

3. Dat geef ik je op een brieffie

Amsterdam staat naast zijn Amsterdamse woorden natuurlijk bekend om z’n vastberadenheid. Een zin die je dan ook vaak in Amsterdam zal horen is: “Dat geef ik je op een brieffie”. Dit zeg je wanneer je iets 100% zeker weet.7

4. De drijfijssies voeren

Je zou misschien denken dat deze uitspraak iets met koude temperaturen te maken heeft. Niets is echter minder waar! Drijfijssies zijn namelijk eendjes. Oftewel; even de eendjes voeren.

5. Gleuvenrijder

Niet gelijk doordenken… een gleuvenrijder is iets anders dan je waarschijnlijk denkt. Wanneer Amsterdammers het over gleuvenrijders hebben bedoelen ze namelijk trambestuurders. Best logisch toch?!

6. Effe een bakkie doen

Waarschijnlijk heb je deze uitspraak wel eens gehoord; effe een bakkie doen. Een bakkie leut, bakkie loot of een bakkie pleur. Oftewel: even een kopje koffie halen.

Even tussendoor, mocht je besluiten om deze heerlijke uitspraken zelf in levende lijve aan te horen dan kan je dat combineren met genoeg andere leuke activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een leuke kroegentocht of een boottochtje over de grachten (zie ook de beste rondvaart Amsterdam).

7. Pikketanesie

Johhny Jordaan zong het al in een van z’n grootste hits; een Pikketanesie gaat er altijd in!

In het Amsterdamse dialect betekent dit een borrel (graanjenever). Wanneer je een willekeurige kroeg in Amsterdam binnen loopt en vraagt om een pikketanussie vraagt is de kans groot dat ze precies weten wat je bedoelt!

8. Over het IJ kijkertje

Deze uitspraak hangt een beetje samen met uitspraak 7. Wanneer een borrel goed inschonken wordt krijgt de jenever een bollekop op het borrelglaasje. Dit wordt een “over het IJ kijkertje genoemd”.

9. Met je glas in lood porum

Een andere plat Amsterdamse uitspraak: “Hey jij daar, met je glas in lood porum!”. Hiermee bedoelt men een brildrager.

10. Naar de gallemiezen

Deze uitspraak is natuurlijk typisch Amsterdams. Wanneer iets naar de gallemiezen is betekent dit dat iets kapot is.

11. Ze heb een buik met benen

We hebben al een aantal Amsterdamse wijsheden gehad, echter mag deze natuurlijk ook niet ontbreken. Wanneer deze uitspraak in Mokum wordt uitgesproken betekent dit dat iemand zwanger is.

12. Die moet naar Paviljoen 3!

In het Wilhelmina Ziekenhuis in Amsterdam had je vroeger verschillende paviljoenen. Paviljoen 3 werdt de ‘gekkenvleugel’ genoemd omdat hier alle mensen met een psychische stoornis zaten.

Met andere woorden; hij is gek!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>