• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Luxury
  • /
  • Waar moet je op letten als je een auto importeert uit Duitsland?

Een auto importeren uit Duitsland is hartstikke populair. Per jaar worden er in Nederland meer dan honderdduizend gebruikte auto’s uit Duitsland geïmporteerd. Ben je van plan zelf ook een auto uit Duitsland te importeren? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij zetten deze zaken voor je op een rij. 

Auto te koop

Ga je een auto importeren uit Duitsland? Dan is het je misschien al opgevallen dat er veel auto’s te koop staan. Een groot deel van die auto’s wordt aangeboden door kleine autohandelaren of privé personen. Maar wanneer je zeker wilt weten dat je een goede auto koopt, kun je je beter focussen op het aanbod bij betrouwbare merkdealers. 

Duitse occasions

Duitse occasions zijn in heel Europa populair, omdat ze bekend staan om hun goede kwaliteit. Dat komt doordat autobezitters in Duitsland heel zuinig zijn op hun auto. Een gebruikte auto die later als occasion wordt verkocht, is dus vaak goed onderhouden en heeft een goede historie. 

Autohistorie

De autohistorie is een goede om op te letten. Zo kennen ze in Duitsland bijvoorbeeld geen openbaar kentekenregister zoals wij in Nederland wel kennen. De kilometerstand is alleen af te leiden uit het onderhoudsboekje. Het controleren van het schadeverleden is bijna onmogelijk, want dit wordt nergens goed bijgehouden. Ga daarom voor een jonge auto van een officiële merkdealer, zodat je zeker weet dat er weinig tot geen schade aan de auto is geweest.

Auto inruilen

In Nederland kun je, wanneer je een nieuwe auto koopt, je oude auto inruilen. Dit is in Duitsland niet mogelijk. Dat betekent dat je zelf je oude auto moet verkopen. 

Onderhandelen

Heb je al vaker een auto in Nederland gekocht? Dan ben je misschien wel gewend om te onderhandelen over de prijs. Meestal kun je dan nog wel eens wat korting krijgen. In Duitsland is het echter niet gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs wanneer je een auto koopt, omdat de prijzen bij dealers vaak marktconform zijn.

Goedkoper

In Duitsland zijn auto’s over het algemeen goedkoper dan in Nederland. Een nadeel is wel, zoals eerder al aangegeven, dat je daardoor geen onderhandelingsruimte hebt. Ook komen er vaak nog kosten bij, waardoor de prijs toch wel hoog kan uitvallen. 

Documenten

Wanneer je in Duitsland een auto gaat kopen, is het belangrijk dat je alle documenten op orde hebt. Helemaal wanneer je BTW verlegging gaat toepassen. Zorg voor een kopie van je legitimatiebewijs en een uittreksel van de KvK. Soms kan het zijn dat deze in het Duits moet worden vertaald. Neem daarnaast goed alle voorwaarden op de Duitse overeenkomsten goed door. Let daarbij vooral op de garantie, want niets vervelender dan weer terug naar Duitsland te moeten rijden wanneer je aanspraak wilt maken op de garantie. 

BTW

Mocht je de auto voor zakelijke doeleinden kopen, dan is het verstandig om rekening te houden met de lagere BTW in Duitsland. In Duitsland is de BTW 19%, terwijl de BTW in Nederland 21% is. Dat verschil in omzetbelasting moet wel in rekening worden gebracht in Nederland, waardoor een auto uit Duitsland uiteindelijk 2% duurder wordt.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>