• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Cars
  • /
  • Autoverzekeringen voor oldtimers en youngtimers? Dit moet je weten!

Een auto ontkomt er niet aan minimaal WA te zijn verzekerd. Anders mag deze de weg niet op. Wat doe je als je een oudere auto hebt? Is deze net zo goed verzekerd als een jonger exemplaar? Hieronder zul je lezen wat de belangrijkste kenmerken zijn van een autoverzekering omtrent youngtimers en oldtimers.

Oldtimer laten verzekeren

Het grote voordeel van een oldtimer laten verzekeren is dat je minder premie betaald door het mindere risico die een oudere auto met zich meebrengt. Dit zijn auto’s van minstens 25 jaar oud. Vaak oude klassieke modellen uit je jaren 60, 70, 80 en de jaren 90 dus. Natuurlijk heeft elke oldtimer een eigen waarde.

Waarde en eisen

Hoe hoger de oorspronkelijke waarde hoe beter de dekking dient te zijn. Tevens zijn de auto’s vrij uniek door hun ouderdom en is het soms lastig een soortgelijk exemplaar te vinden bij een handelaar. Vaak mag je met een oldtimer een maximaal aantal kilometer in het jaar rijden van de verzekeringsmaatschappij tegen een lage premie.

Denk aan een maximaal aantal kilometers van 1000, 5000 en 7500 km. Mocht je de klassieke auto veelvuldig gebruiken? Dan dient de premie aangepast te worden en gaat deze dus omhoog. Verder is het verzekeren meer maatwerk. Dit omdat elke oldtimer een andere waarde heeft. Je hebt speciale verzekeraars die gespecialiseerd zijn in oldtimers. Bij KNAC heb je recht op extra korting als je 2 of meer oldtimers laat verzekeren. Wel is de voorwaarde dat de oldtimer als hobby auto en 2e auto wordt gebruikt. Verzamelaars hebben vaak naast een nieuwere auto nog een oldtimer. De auto’s mogen dus niet voor het dagelijkse verkeer met als doeleinde wonen en werken worden gebruikt.

Een youngtimer laten verzekeren

Alle auto’s met een leeftijd tussen ongeveer de 15 en 25 jaar vallen onder de categorie “youngtimer”. Is de auto ouder dan 15 jaar? Dan volstaat een gewone kale WA dekking het beste. Alleen schade die jij aan anderen toebrengt is gedekt. Als het voertuig 15 jaar oud is volstaat WA casco als de beste dekking. Een youngtimer laten verzekeren is dus voordeliger dan bij een normale auto.

Bij KNAC kunnen de youngtimers tegen taxatiewaarde worden verzekerd. Ja mag bij KNAC alleen de youngtimer hobbymatig gebruiken net als bij de oldtimer. Er moet dus nog een moderne auto van niet ouder dan 14 jaar op jouw naam staan.
Vaak kun je van de bonusregeling gebruik maken met een korting die 55% bedraagt.

Aanvullend verzekerd zijn

Voor de youngtimer zijn net als bij oldtimers en nieuwere auto’s extra inzittende verzekeringen te boeken zoals pechhulp, vervangend vervoer na 24 uur schade en ongevallen verzekering inzittenden. Om de youngtimer te verzekeren mag de bestuurder en eigenaar niet jonger zijn dan 25 jaar. Het maximaal jaarlijkse aantal km’s bedraagt 7500 tot 12.000. Hieruit kun je kiezen bij het afsluiten van de dekking.

Beste dekking?

Bij een wat uitgebreidere WA + casco zal diefstal en auto inbraak mee zijn verzekerd. All risk is voor young en oldtimers geen een goede keuze. Dit omdat de waarde meestal te laag is voor de hogere premie van de allrisk verzekering waardoor de kosten van de premie niet meer in verhouding staan tot de noodzaak. Jonge auto’s van maximaal 4 jaar oud kunnen het beste allrisk worden verzekerd. Of het moet om een zeer dure oldtimer gaan.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>