BACALAR: DE MALEDIVEN VAN MEXICO

Heb jij weleens gehoord van Bacalar? Sommige mensen noemen het wel de Malediven van Mexico. Mexico heeft heel veel mooie locaties, zoals bijvoorbeeld de heuvels van Guanajuato en de badplaatsen langs de kust van Oaxaca. Een plaatsje dat we nog niet eerder hadden bezocht, is Bacalar. De laatste jaren hoor je steeds meer verhalen over dit prachtige plaatsje.

We kunnen de positieve verhalen alleen maar onderstrepen. Bacalar is één van onze favoriete plekken tot nu toe. In deze reisgids delen we de belangrijkste tips en dingen om te doen zodat je het maximale uit jouw vakantie kunt halen.


De stad Bacalar ligt in het zuiden van Mexico op minder dan een uur ten noorden van de grens met Belize. Het klimaat en het weer is er heerlijk. Het is onder de lokale bevolking dan ook een populaire bestemming, die voor hun vakantie massaal naar de provincie Quintana Roo afreizen. Bij de internationale toeristen die Mexico bezoeken, is het echter nog vrij onbekend. En dat is maar goed ook. Bacalar is een klein stadje met ongeveer 12.000 inwoners.

Historie

De geschiedenis van Bacalar is ook interessant. Het werd eeuwenlang bewoond door de Maya’s. De naam Bacalar betekent in de Mayataal “omringd met riet”. De paden rond de lagune waren bekleed met witte schelpen omdat de bewoners ’s nachts, wanneer het koeler was, naar het meer zouden lopen en met de schelpen de paden markeerden.

klimaat
Deze plek wordt niet voor niets de Magische stad genoemd

Later, in 1545, werd er door de Spanjaard Gaspar Pacheco een koloniale nederzetting gebouwd en heette het San Felipe de Bacalar. Dit is eigenlijk nog steeds de officiële naam van het plaatsje maar om praktische redenen wordt de naam verkort tot Bacalar. De stad werd in 1642 binnengevallen en vernietigd door piraten en in 1726 weer herbouwd. Na de aanval van de piraten werd het Fort van San Felipe Bacalar gebouwd om toekomstige indringers buiten te houden.

Wat te doen?

Wat te doen in Bacalar? We zullen eerlijk zijn; je hoeft hier niet tientallen musea of hippe discotheken te verwachten. Wel zit je hier goed als je komt voor de rust, de perfecte temperatuur, de prachtige natuur en omgeving.

De meeste bezoekers komen dan ook naar Bacalar voor de beruchte lagune. Laguna Bacalar wordt ook wel Laguna de Siete Colores genoemd. Dit betekent letterlijk “het meer van de 7 kleuren”. Mocht je nog op zoek zijn naar een locatie voor de perfecte instafoto, dan is dit een absolute aanrader! Ook kan je met een catamaran over het meer varen.

Laguna de siete colores
Laguna de Siete Colores

Restaurants in Bacalar

Er zijn niet zo heel veel opties om te eten in de stad maar er komen wel steeds meer eetgelegenheden bij. Wanneer in in een van de luxere hotels van Bacalar verblijft is de kans groot dat er een restaurant in je hotel zit.Verder zijn de meeste eettentjes gelegen rondom Zocalo. Hier kan je terecht voor heerlijke Mexicaanse gerechten of een goed vullende pizza. Als je alle restaurants gehad hebt kan je verder afreizen naar het zuiden. Hier vind je nog een aantal opties waarbij je tijdens het eten kan genieten van een adembenemend uitzicht.

mexicaans restaurant
Bij restaurant La Playita eet je de heerlijkste Mexicaanse gerechten

Goed om te weten

Het is goed om te weten dat Bacalar tot nu toe bij de meeste toeristen nog vrij onbekend is. Daarom raden wij je aan om deze prachtige plek zo snel mogelijk te bezoeken, voordat deze door de massa wordt ontdekt. Wees dus op tijd met het boeken van een hotel of hostel!