Heb jij al je eigen methode om een barbecue aan te steken en lukt het altijd snel en bij de eerste poging? Wat doe je hier dan nog? Hop naar buiten en aansteken die hap.

Als je verder leest: ok, jij wil dus weten hoe je een barbecue aansteekt. Zeg maar niet tegen je maten dat je het op internet hebt geleerd, daar scoor je niet echt punten mee. Feit is dat je na het lezen van deze blog vol vertrouwen iedere barbecue in de fik steekt.


Wat heb je nodig?

Om te beginnen een barbecue, liefst eentje met een bodemrooster en daaronder ventilatiegaten. Zonder brandstof ben je nergens. We gaan het hebben over houtskool en over briketten.

Houtskool en briketten

Houtskool is niets anders dan verbrand hout, meer kunnen we er niet van maken. Ze zijn er in verschillende maten. Goed om te weten: de hardere soorten houtskool branden langer dan de zachtere. Briketten zijn ook houtskool, maar dan in geperste vorm, of schaal van kokosnoten. Met briketten moet je iets meer geduld hebben. Het duurt iets langer voordat je ze aan hebt, maar voordeel is dat ze gelijkmatiger gloeien en hun temperatuur langer vasthouden. Houtskool brandt dus sneller, krijgt een hogere temperatuur maar brandt ook een stuk sneller op.

Dus wat ga je doen bij het bbq aansteken? Maak je keuze, dan gaan we verder. We zijn er nog niet. Zowel houtskool als briketten branden niet vanzelf, daar heb je aanmaakblokjes voor nodig. Ook daarin heb je twee mogelijkheden: aanmaakblokjes en aanmaakwokkels. Als je blokjes wil gebruiken, kies dan niet voor dat chemische spul.

Ze branden weliswaar het snelst maar je ruikt de benzine en die geur gaat ook in jouw hamburger zitten. De bruine exemplaren bestaan uit geperst karton waar een milieuvriendelijke brandpasta aan toe is gevoegd. Onze voorkeur (ja die bewaren we tot het laatst) gaat uit naar aanmaakwokkels. Nog niet eerder gebruikt? Dit zijn rolletjes houtschaafsel die zijn gedrenkt in was. Ze branden goed en verspreiden nauwelijks geur. Wil je jouw bbq aanmaken met briketten? Doordat ze een hoge vlam krijgen, zijn aanmaakwokkels dan de beste optie.

Op zoek naar briketten of houtskool? Bestel ze hier direct!

Het aansteken van de BBQ

Je hebt nu vast al veel geleerd maar denkt: ok, duidelijk. Maar mijn bbq aanmaken, hoe doe ik dat dan precies? Opletten dan, we gaan beginnen: begin met op de bodemrooster een laag houtskool of briketten te strooien. Hoeveel? Dat is afhankelijk van de hoeveelheid eten die je wil gaan bereiden en hoe lang je wil gaan barbecueën, inclusief het bier drinken tussendoor. Als jouw barbecue ventilatiegaten heeft, zet die dan open zodat de bbq goed kan trekken.

Dan leg je een paar aanmaakwokkels (inderdaad, onze favoriet) in de aangebrachte laag. Let op: druk ze er flink diep in. Als ze te hoog liggen, zal de laag eronder namelijk niet heet genoeg worden en dus niet ontbranden. Steek dan de aanmaakwokkels in de fik en laat ze goed ontbranden. Vervolgens schuif je, bijvoorbeeld met een tang, de kolen of briketten op en rond het ontstane vuurtje maar smoor de vlam niet. Dit is de basis voor een goed brandende barbecue. Pak een heerlijk koud biertje, ga zitten en ontspan.

Na een kwartier ga je op je gemakje eens rustig kijken. Liever niet eerder, daarmee straal je niet echt zelfvertrouwen uit. Als het goed is, is er een witte laag as ontstaan op de kolen of briketten rondom de aanmaakwokkels. In het midden (en dat is het belangrijkste) zijn ze roodgloeiend en beginnen er omheen beginnen de kolen of briketten ook te branden. Je giet nu wat spiritus over de kolen of briketten, laat die goed intrekken en steekt de brand erin. De spiritus brandt snel en goed op waardoor ook de geur snel verdwenen is. Giet in geen geval spiritus bij, dit is levensgevaarlijk!

Een veiligere methode van jouw bbq aansteken is eerst een klein houtvuurtje maken in de barbecue. Pas als dit goed brandt begin je houtskool of briketten op het vuur te leggen. Dit duurt iets langer dan de vorige methode maar je kunt gegarandeerd barbecueën op hoge temperatuur. Je hebt meteen ook weer eens een fikkie gestookt, dat was lang geleden toch? Als je er wat dennenappels bij gooit, heb je ook nog eens een heerlijke geur.

Tip: als jouw vuurtje eenmaal goed brandt, doe dan niet wat heel veel mensen doen. Verdeel niet (!) de houtskool of briketten over de hele barbecue. Houd twee zones aan, waarbij de ene een hele hoge temperatuur heeft en de andere een net iets lagere. Hierdoor kan je je vlees tegelijkertijd op verschillende temperaturen garen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>