Wat is de beste software voor jouw webshop?

Wil je een webshop openen, dan zal je vooral heel veel keuzes moeten maken. Een behoorlijk belangrijke is welke software je voor jouw shop gaat gebruiken. Je hebt heel wat opties, en welke voor jou de beste is hangt volledig af van wat jouw plannen zijn, en wat je het prettigst vindt werken


Heel wat keuzes om te maken

Als je op het idee komt om een webshop te openen, zijn er heel wat keuzes die je moet maken. De naam van je winkel, bijvoorbeeld. Is je webshop een verlengde van een bestaande fysieke winkel, dan is het niet zo lastig: je gebruikt gewoon dezelfde. Dat is goed voor de herkenbaarheid, en je hebt direct al een stuk naamsbekendheid te pakken.

Open je tegelijk een fysieke winkel en een webwinkel, of open je uitsluitend een webwinkel, dan zal je deze naam nog moeten verzinnen. Misschien heb je er al eentje in gedachten, misschien ook niet. Ga bij het vaststellen van een naam nooit over één nacht ijs. Bekijk of de naam van de winkel de lading dekt, of past bij de sfeer die je uit wilt stralen. Is er niet al een andere winkel of een ander bedrijf met deze naam, of eentje die er sterk op lijkt? Valt de naam goed uit te spreken en te schrijven? Zeker voor een webshop is dat belangrijk: als mensen niet weten hoe ze de naam van je winkel moeten typen, zullen ze hem maar lastig vinden op internet.


Waar je ook op moet letten, is of de domeinnaam nog vrij is. Heb je een geweldige naam verzonnen, maar blijkt deze al geregistreerd te zijn als webpagina, dan heb je er niks aan. Ook slim: even checken of er geen sites zijn met een naam die wel erg sterk op die van jou lijken, ook dat kan verwarring geven tenslotte.

Hoe krijg je de shop online?

Naast de keuze voor een naam, zijn er nog veel meer beslissingen die je moet maken. Wat ga je precies verkopen in de winkel, wie zijn je doelgroep en hoe ga je jezelf promoten? Maar ook: hoe ga ik die shop online krijgen, en welke software gebruik ik om hem in te richten? Er zijn heel wat opties, maar aan te raden valt om in ieder geval voor een professioneel pakket te kiezen. Eentje waar jij makkelijk mee kan werken, maar dat ook zodanig aangepast kan worden dat jouw shop echt uniek is. Shopware is bijvoorbeeld een populair pakket met veel opties.

Heb je je software gekozen, dan ga je op zoek naar e-commerce hosting. Dit hostingbedrijf is de partij die jouw shop ook echt op internet ga zetten. Zoek naar een partij met ervaring met de door jou gekozen software, bijvoorbeeld eentje met ervaring met Shopware webhosting. Zo kunnen zij je beter helpen bij problemen, en is de kans op downtime en andere storingen het kleinst.