De top 5 beste Sportbiografieën die je in 2019 gelezen moet hebben

We zijn op zoek gegaan naar de beste sportbiografieën en hebben voor jou een topselectie samengesteld. De vijf beste sportboeken 2019 die we hieronder bespreken moet je absoluut lezen, en uiteraard leggen we je uit waarom.

1. Lieke

Het boek over Lieke Martens (ondertitel: De voetbaldroom van Nieuw Bergen naar FC Barcelona) is zo’n sportbiografie die je als sportliefhebber echt moet lezen, anders weet je niet waar jouw vrienden het over hebben. 

In Lieke lees je haar hele levensverhaal. Het begint allemaal in Nieuw Bergen, waar ze als F-pupil haar eerste doelpunten maakte. Wat gebeurde er allemaal vanaf die periode tot haar spraakmakende transfer naar FC Barcelona? Wat je in ieder geval duidelijk zal worden: Lieke Martens is iemand met een enorme drive. Ze stelt alles in het werk om het maximaal mogelijke uit haar carrière te halen. Ze heeft er echter niet alleen veel voor gedaan, maar ook voor gelaten. 

Om haar droom te volgen verliet ze al op haar vijftiende het ouderlijk huis. Behalve bij FC Barcelona schitterde ze uiteraard ook in het Nederlands elftal waarmee ze in 2017 het EK won. Ze werd niet alleen gekozen tot beste speelster van het toernooi, maar ook van Europa en ook nog eens van de wereld! Het boek Lieke steekt goed in elkaar en is mooi vormgegeven.

Lieke
5/5

Lieke Elisabeth Petronella Martens (Bergen (Limburg), 16 december 1992) is een Nederlands voetbalster die sinds 2017 speelt voor de Spaanse club FC Barcelona. Ze werd op 6 augustus 2017 met het Nederlands elftal Europees kampioen. Tevens kreeg ze de prijs voor beste speelster van het toernooi. Op 24 augustus 2017 werd Martens door de UEFA verkozen tot Europees voetbalster van het jaar. Op 23 oktober 2017 werd Martens door de FIFA verkozen tot beste voetbalster van de wereld.

 • Gratis verzending
 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren
 • Ophalen bij een bol.com afhaalpunt mogelijk

2. Tom Dumoulin

Van de ene Nederlandse topper naar de andere, van voetbal naar wielrennen. Natuurlijk hebben we ’t hier over onze Tom, Tom Dumoulin, de beste Nederlands wielrenner sinds tijden. Waarschijnlijk is hij ook zo populair door zijn charmante uitstraling en open karakter, en door zijn sterke lijf dat ook kwetsbaar blijkt te zijn. 

Tom Dumoulin wilde als kind chirurg worden maar het is iets anders gelopen. Hij is niet zo’n sporter die als klein jongetje al heel hard fietste. Omdat hij pas op zijn 15e jaar op een racefiets stapte mogen we hem een echte laatbloeier noemen. Al snel bleek dat hij over veel talent beschikte. Daarnaast heeft hij een enorme wilskracht en eerzucht. In 2017 lukte het hem om als eerste Nederlander de Giro d’Italia de winnen, een erg knappe prestatie. 

Een jaar later werd hij zowel in de Giro als in de Tour tweede, bijna ongeëvenaard om in twee achtereenvolgende rondes op het podium te staan. Dit boek met veel feiten leest lekker weg.

Tom Dumoulin
4.5/5

Tom Dumoulin is een van de grootste sporthelden van deze tijd, door allen geliefd, maar ook een groot raadsel. Benaderbaar en ook altijd op afstand. Charismatisch en toch ook vol raadsels. Charmant en ook soms bijtend en ruziënd. Een ijzersterk lichaam en toch ook kwetsbaar. 

 • Gratis verzending
 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren
 • Ophalen bij een bol.com afhaalpunt mogelijk

3. Lewis Hamilton, F1-kampioen, de biografie

Formule 1 racen is uiteraard heel iets anders dan voetballen of wielrennen. Maar ook een coureur is een topsporter, die met opperste concentratie zijn werk doet en fit moet blijven. Beide zijn absolute vereisten om ook met snelheden van meer dan 300 kilometer per uur veilig over de baan te vliegen. 

In zijn biografie, ook in dit geval dus over iemand die nog volop met zijn carrière bezig is, ontdekten we veel wetenswaardigheden. Waarschijnlijk wist je al dat Lewis Hamilton door zijn vijfde gewonnen wereldtitel de op één na meest succesvolle coureur aller tijden werd. Wees er maar van overtuigd dat hij er alles aan zal doen om Michael Schumacher voorbij te streven. 

In 2007 maakte hij zijn debuut in de F1, een jaar later al werd hij de jongste wereldkampioen ooit. Hij was al erg geliefd, maar door deze unieke prestatie nam zijn populariteit alleen maar verder toe. Als Formule 1 liefhebber kan je dit boek echt niet naast je neer leggen.

Lewis Hamilton F1-Kampioen
4/5

Na het winnen van zijn vijfde wereldtitel in oktober vorig jaar is Lewis Hamilton nu de op-één-na succesvolste coureur aller tijden. Alleen Michael Schumacher ligt nog voor hem, maar Hamilton zet alles op alles om hem in te halen. Sinds zijn debuutseizoen in 2007 is Hamilton over de gehele wereld bij de F1-fans zeer geliefd en het jaar daarna was hij al legendarisch, door de jongste wereldkampioen ooit te worden.

 • Gratis verzending
 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren
 • Ophalen bij een bol.com afhaalpunt mogelijk

4.Wim Kieft de terugkeer

Nu eens een boek van een voormalig sporter. Er was natuurlijk al een boek over Wim Kieft, met de alleszeggende titel Kieft, waarin hij op openhartige wijze vertelt over zijn langdurige alcohol- en cocaïneverslaving. 

De auteur van die bestseller kreeg daarna regelmatig de vraag: “hoe gaat ’t nu met Kieft?”. Daarom kon een vervolg eigenlijk niet uitblijven. In De terugkeer lezen we over een voormalig topvoetballer die enerzijds nog worstelt met zijn verleden maar ook vooruit kijkt. 

Wim heeft vertrouwen in de toekomst, hoewel dwanggedachten hem regelmatig uit zijn slaap houden. Het boek gaat over een beschadigd imago maar zeker ook over weer opkrabbelen, herstellen en het leven weer oppakken. Het leest als een soort roadmovie, een film over het leven van een man die langzaam maar zeker weer terugkeert in het leven.

Wim Kieft de terugkeer
3.5/5

Michel van Egmond (Voorburg, 26 maart 1968) is journalist en auteur. Van Egmond schreef onder andere de biografie van René van der Gijp, getiteld Gijp, Wandelen met Cruijff en schrijft geregeld voor het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras.

 • Gratis verzending
 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren
 • Ophalen bij een bol.com afhaalpunt mogelijk

5. De wereld volgens Gijp

Tot slot nóg een boek over een voormalig sporter die we nog steeds regelmatig op tv kunnen zien. René van der Gijp was een bekende verschijning in de voetbalsport, als voetballer en door zijn kleedkamerhumor. 

De René van nu kennen we vooral als de analist, die recht voor zijn raap is en vol grappen zit. In De wereld volgens Gijp leren we echter ook een hele andere René kennen, waardoor veel lezers waarschijnlijk een hele andere kijk op deze bijna-komiek krijgen. 

Het boek beschrijft bijvoorbeeld een dramatisch jaar 2016 waarin plotseling zijn vriendin overleed en hij besloot zijn zoon (die bij haar woonde) in huis te nemen. Later overleed ook nog eens zijn moeder. De wereld volgens Gijp laat je zien hoe het je in je leven ook kan vergaan, welke klappen je soms te verwerken krijgt. Het gaat dus ook over pijn en verdriet. Gelukkig is het niet alleen maar triestigheid en valt er ook weer genoeg te lachen. Al met al is dit een heel compleet boek, dat behalve over een bekend, voormalig voetballer zeker ook over het leven gaat.

De wereld volgens Gijp
3/5

Als eindredacteur van het programma Voetbal International maakte journalist Michel van Egmond de opkomst, ondergang en wederopstanding van het mediafenomeen René van der Gijp van dichtbij mee. Hij schreef er dit boek over. ‘Gijp’ is de schets van een aantal turbulente maanden in het doorgaans zo kalme leventje van René van der Gijp.

 • Gratis verzending
 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren
 • Ophalen bij een bol.com afhaalpunt mogelijk

Dit was een greep uit de beste sport boeken van 2019 dit moment. Er is aanbod genoeg. Nog lastig om een keuze te maken uit de beste misdaad boeken. In het ergste geval moet je ze allemaal lezen. Mocht je nog op zoek zijn naar meer Nederlandse sport boeken, check dan hier het totale overzicht van Bol.com!