Posted in  Cars  on  november 4, 2021 by  San0 comments

“BMW maakt rijden geweldig” is de slogan. Maar wat als je dat rijden nog een beetje beter kunt maken? Als je meer vermogen wil en je brandstofkosten terug wil dringen kijk dan eens naar BMW chiptuning, uitgevoerd door een specialist.

Geweldige auto’s

Door de jaren heen heeft BMW de consument laten zien dat ze heel goed zijn in het creëren van voertuigen die hun slogan waarmaken. Het is duidelijk dat BMW geweldige auto’s maakt en daar kun je nu nog meer uithalen door je auto te laten tunen. Hiermee, kun je een BMW optimaal laten presteren. Je krijgt meer vermogen, trekkracht en bespaart bovendien brandstof.

Waarom je BMW tunen

Zoals gezegd hebben de meeste BMW’s al heel wat power, maar wil je nog een beetje meer, of wil je jouw auto optimaliseren naar jouw rijgedrag, dan is tuning een goede optie. Tijdens het tunen worden de parameters die je motor aansturen beter ingesteld. Dit zorgt voor een aantal voordelen, te weten:

 • Maximaal 25% meer vermogen
 • Maximaal 30% meer trekkracht
 • Maximaal 5% besparing op de brandstof
 • Beter rijcomfort

Wat is tunen

In de afgelopen 10 á 15 jaar zijn auto’s steeds complexer geworden. Dit komt door de technologische vooruitgang die we door hebben gemaakt. Hierdoor heeft de auto meer potentieel gekregen.

BMW ECU

BMW’s worden aangestuurd door een ECU systeem genaamd Digital Motor Electronics (DME). Dit systeem regelt alle belangrijke aspecten van de werking van de motor. Het systeem zorgt voor maximale prestaties en een zo laag mogelijk brandstofverbruik en uitstoot.

De ECU regelt onder andere de volgende zaken:

 • Hoeveel brandstof wordt ingespoten
 • De inspuitduur
 • Begrenzing van de koppeling

Als je de parameters hiervan verbeterd kun je sneller accelereren, fijner rijden, je koppeling beschermen en brandstof besparen.

Meer vermogen en kracht

Als je jouw BMW’s ECU tuned, zul je niet alleen veel meer pk’s en trekkracht zien, maar ook een betere brandstofefficiëntie. Het maakt niet uit of je een 3-serie, 7-serie, M-serie, X-serie, of een andere BMW rijdt, ze kunnen allemaal getuned worden.

Stage 1, 2 & 3 tunen

Als je overweegt om je BMW te laten tunen kun je kiezen uit stage 1, stage 2 en stage 3 bmw tuning. Maar wat betekent dat eigenlijk? We zetten het hier op een rijtje.

 • Stage 1

Als je kiest voor stage 1 tunen dan wordt je motor ingesteld om optimaal te presteren door de software aan te passen. In dit stadium worden geen onderdelen aangepast of toegevoegd. Deze vorm is geschikt voor het verbeteren van prestaties voor dagelijks gebruik. Deze manier kost een paar honderd euro.

 • Stage 2

In Stage 2 wordt gestreefd naar het creëren van nog meer vermogen. Hiervoor worden vaak  ook onderdelen aangepast of toegevoegd. Deze optie kost rond de 2000 euro.

 • Stage 3

In Stage 3 worden nog meer aanpassingen gemaakt om meer vermogen te creëren. Je krijgt bijvoorbeeld een grotere turbo, grotere verstuivers, een turbodruksensor en custom made downpipe. Deze optie kost rond de 4000 euro.

Fabrieksinstellingen

De fabrieksinstellingen van de ECU zijn ingesteld met ruime marges en zonder rekening te houden met jouw specifieke auto-model of land waar de auto verkocht wordt. Als het weer, de wegen of de brandstof slecht zijn kunnen auto’s minder goed presteren en moet de ECU hierop ingesteld worden. BMW houdt het slechtst mogelijke scenario aan terwijl we in Nederland hele goede wegen en brandstof hebben. Er valt dan ook veel te halen bij het tunen van je auto.

Veilig tunen

Als je kiest voor tuning is het aan te raden om een back-up te maken van de originele instellingen zodat je de instellingen altijd weer terug kunt laten zetten. Vraag de installateur om dit te doen en vertel ze wat je wensen zijn. Wil je bijvoorbeeld geld besparen of wil je juist meer snelheid, ben duidelijk over je wensen om teleurstelling te voorkomen.

Alleen tunen bij een dealership?

Mensen vragen zich vaak af of het noodzakelijk is om een auto bij de officiële dealer te laten tunen. Misschien heb je horrorverhalen gehoord over auto’s waarbij het volledig mis ging waardoor een compleet nieuwe ECU aangeschaft moest worden voor heel veel geld. Maar maak je geen zorgen, je hoeft niet perse naar een officiële dealer van BMW. Wel is het belangrijk om vooraf voldoende onderzoek te doen naar het juiste bedrijf. Vraag vrienden en collega’s om tips en raadpleeg internet om reviews van klanten te bekijken. En zoals gezegd, zorg er in ieder geval voor dat er een back-up wordt gemaakt.

Waar moet je op letten

Zoals gezegd kun je jouw BMW laten tunen bij het bedrijf van jouw keuze. Tenminste als je geen lease-auto of bedrijfswagen rijdt. Als dat wel het geval is moet je eerst overleggen met je werkgever of leasemaatschappij of tuning is toegestaan.

Als je besloten hebt om je auto te laten tunen is het aan te raden om eerst in gesprek te gaan met de installateur. Het is belangrijk dat de volgende stappen worden doorlopen bij het tunen:

 • Uitlezen van de auto – De installateur moet eerst de auto uitlezen met diagnoseapparatuur. Als er een defect is moet dit namelijk eerst opgelost of gerepareerd worden.
 • Eventuele reparaties – Als uit de diagnose gebreken zijn gebleken dan moeten die eerst opgelost worden.
 • Back-up maken van de ECU – Mocht je achteraf niet tevreden zijn of de standaardinstellingen nodig hebben voor verkoop dan is een Back-up essentieel. Bovendien kan het voorkomen dat je een nieuwe ECU moet kopen omdat er een fout is gemaakt.
 • Optimaliseren van de parameters – Dit is het proces waarbij de ideale instellingen worden geïnstalleerd.
 • Uitlezen van de computer – Na het installeren van de aanpassingen wordt de computer nogmaals uitgelezen om te kijken of alles in orde is.
 • Fine tuning – Afhankelijk van de uitkomst van het uitlezen van de computer moeten er nog wat details worden aangepast.
 • Testrit – Om te controleren of alles daadwerkelijk in orde is wordt een testrit gemaakt.

Haal meer uit je BMW

Nu je weet wat tunen is en wat het kan betekenen voor het vermogen en brandstofgebruik van jouw BMW kun je besluiten of dit iets is voor jou. Als je ervan houdt dat je auto lekker snel reageert en accelereert, is dit een ideale optie. En bovendien kan het je kosten besparen.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>