Is een Bodyscan verstandig?

Steeds meer mensen laten een total bodyscan maken. Een uitvoerig lichamelijk onderzoek zonder doorverwijzing van de arts. Er zijn tegenwoordig diverse particuliere klinieken waar je een dergelijk onderzoek kunt laten uitvoeren. De meeste mensen die hiervoor kiezen doen dit om zichzelf gerust te stellen dat hun gezondheid nog steeds goed is en om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te ontdekken. 

Wat is het en wat wordt er gecheckt?

Een total bodyscan is geen behandeling, maar een preventief lichamelijk onderzoek. Tijdens het onderzoek kun je je lichaam van top tot teen laten onderzoeken. Meestal zal dit gebeuren door een MRI-scan en soms wordt er ook een CT-scan ingezet. Tijdens het onderzoek wordt vooral gelet op de aanwezigheid van tumoren, cysten en ontstekingen. Ook wordt er specifiek gecheckt op de longen en de hersenen. Er zijn ook klinieken waar je zelf kunt aangeven wat je graag onderzocht wilt hebben. Dit kan bijvoorbeeld als je op bepaalde plekken klachten hebt. In principe kan iedereen een bodyscan aanvragen. De praktijk wijst uit dat het vooral om mensen van middelbare leeftijd gaat en die een druk en stressvol bestaan leiden. Er zijn ook veel deelnemers die zich op specifieke onderdelen zorgen maken over hun gezondheid. Dit gaat dan om mensen die roken, overgewicht hebben of een erfelijke aandoening. 

Voordelen van total bodyscan

Als je verder nog kerngezond bent en eigenlijk nooit een arts bezoekt, zul je dit vaak ook niet preventief doen. Juist een total bodyscan richt zich op preventief onderzoek. Je kunt met een total bodyscan je goede gezondheid bevestigen, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken. Je krijgt ook tips om gezond te leven en ziektes juist te voorkomen. Mocht er toch iets te zien zijn op de scan 

dan kun je er op tijd iets aan doen. Verder is een total bodyscan anoniem en bepaal je zelf wat je wel of juist niet wilt laten onderzoeken. 

Nadelen van total bodyscan

Critici wijzen erop dat een total bodyscan juist een slechte leefstijl kan stimuleren. Als je als roker een goede uitslag krijgt, dan kan dit tot gevolg hebben dat je de gezondheidsrisico’s van roken onderschat en gewoon door blijft roken. Terecht wordt er ook op gewezen dat een goede uitslag niet altijd in hoeft te houden dat je daadwerkelijk kerngezond bent. Er wordt maar naar een beperkt aantal aandoeningen gekeken. Zo’n scan kan dan ook onmogelijk aantonen dat je kerngezond bent. 

Vergoeding total bodyscan

Een total bodyscan laten uitvoeren kan prijzig zijn. Omdat het om preventief onderzoek gaat is er geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Wel kun je een zorgvergelijker gebruiken om een aanvullende zorgverzekering te kiezen. Er zijn aanvullende zorgverzekeringen waar preventief onderzoek wel voor vergoeding in aanmerking komt. Maar doe wel een uitgebreide check met de zorgvergelijker, want bij sommige verzekeraars wordt alsnog de total bodyscan uitgesloten en gaat het om vergoeding van andere vormen van preventief onderzoek.