Als je ooit in de slijterij hebt gestaan, kijkend naar de verscheidenheid van bruine alcoholische dranken, vaag geëtiketteerd als ‘whiskey’, dan heb je je misschien wel eens afgevraagd wat nou het verschil is tussen whiskey en bourbon.


Het Verschil

Het is eigenlijk vrij eenvoudig: alle bourbon is whiskey, maar niet alle whiskey is bourbon. Whisky is een brede categorie op graan gebaseerde, meestal in het vat gerijpte alcoholische dranken. Als het woord met een “ey” is gespeld, dan spreken van een Amerikaanse whisky of een Ierse Whisky. Als het slechts met een ‘y’ wordt gespeld, is het Schots, Japans of Canadees, met uitzondering van Maker’s Mark, die de laatste spelling gebruikt voor hun Amerikaanse bourbon whiskey.

Wat is bourbon?

Bourbon is een Amerikaans whiskey, die zijn oorsprong heeft in Kentucky, waar het overgrote deel van de bourbonproducenten distilleert. Maar je hoeft je bedrijf niet in Kentucky of zelfs in het zuiden van de Verenigde Staten te hebben staan om legaal bourbon te kunnen maken. De enige geografische vereiste is dat deze bourbon is gemaakt in de Verenigde Staten. Elke staat kan een whiskey produceren en deze ook bourbon noemen. Ook in Nederland kan jij dus een bedrijf beginnen dat vol staat met Bourbon vaten!

Eén van de andere factoren, die bourbon onderscheidt, is dat de federale wet eist dat meer dan de helft ervan wordt gemaakt met maïs en de rest kan een mix zijn van andere graankorrels (rogge, gerst, tarwe). Dat is de reden dat als je van een glas bourbon nipt, het een beetje rijker en zoeter smaakt dan, laten we zeggen, een Scotch. Alle bourbon moet ook worden gerijpt in nieuwe, verkoolde Amerikaanse eikenhouten vaten.

Tot slot

Nu je het verschil weet tussen bourbon en whiskey, kun je ook beter een keuze maken welke jouw voorkeur heeft. Mocht je een whiskey liefhebber worden, leer dan eerst even hoe je whiskey moet drinken.

We schreven ook een artikel over de duurste whisky soorten en de duurste cognac soorten.

Mensen zochten ook naar

  • bourbon whisky bourbon
  • whiskey kopen
  • bourbon merken

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>