Burning Man 2019: Waarom is dit Festival zo bijzonder?

  • Burning Man is een jaarlijkse, negen dagen durende bijeenkomst in de woestijn van Nevada.
  • Het vindt elk jaar plaats in de week voorafgaand aan en inclusief het Labor Day weekend. Het omvat artistieke uitvoeringen, installaties, muziek en heel veel feesten.
  • Geld heeft op Burning Man geen enkele waarde, dus van de deelnemers wordt verwacht dat ze voedsel, benodigdheden, onderdak en al het andere dat ze nodig hebben zelf meenemen.

Om Burning Man, het jaarlijkse zomerevenement in het midden van de woestijn van Nevada, echt te kunnen begrijpen, moet je waarschijnlijk er gewoon eens naartoe gaan.

De negendaagse bijeenkomst van 70.000 mensen omvat wilde kostuums, kunstinstallaties, spontane muzikale uitvoeringen en heel veel feesten.

Burning Man wordt afgesloten met het verbranden van de Tempel Galaxia, een houten structuur van 20 meter hoog, die symboliseert hoe de structuur van het heelal alle levende wezens verbindt. Voor het verbranden van de tempel hebben volgens de Reno Gazette Journal mensen gedenktekens gemaakt voor overleden dierbaren en relaties uit het verleden.

Op het laatste Burning Man evenement, dat op 3 september 2018 begon, heeft een reporter van Business Insider antwoorden verzameld om zo enkele van je meest brandende vragen over Burning Man te kunnen beantwoorden.

Wat is Burning Man?

Burning Man is een jaarlijkse, negen dagen durende bijeenkomst in de woestijn met artistieke uitvoeringen, installaties en muziek, maar je mag het zeker geen festival noemen. “Burning Man is geen festival. Burning Man is een community. Een tijdelijke stad. Een wereldwijde culturele beweging die op 10 praktische principes is gebaseerd” aldus de officiële website.

Enkele van deze principes omvatten acceptatie van iedereen (“Iedereen mag deel uitmaken van Burning Man”), het geven van geschenken, decommodificatie (op het festival wordt geen geld gebruikt), radicale zelfredzaamheid en zelfexpressie zonder 

sporen achter te laten (“Wij zijn, waar we ook bijeenkomen, toegewijd om geen fysieke sporen van onze activiteiten achter te laten “) en participatie.

Burning Man wordt georganiseerd door een non-profitorganisatie genaamd het Burning Man Project.

Waar vindt Burning Man plaats?

Het evenement vindt plaats in een tijdelijke metropool genaamd Black Rock City in de afgelegen Black Rock woestijn, genaamd ‘the playa’, in Nevada.

Black Rock City bestaat uit tenten en campers, die door deelnemers worden meegebracht.

Wat gebeurt er op Burning Man?

Burning Man boekt geen entertainment voor het evenement, maar moedigt deelnemers in plaats daarvan aan om gratis voor de community op te treden.

Mensen dwalen te voet, fietsend en op scooters rond in de kampen, koken samen, dansen, drinken, maken kunst en zijn volgens INSIDER-verslaggever Aly Weisman, die het evenement in 2013 en in 2016 bijwoonde, over het algemeen gewoon aan het feesten.

Omdat er geen geld wordt gebruikt, kun je deelnemen aan activiteiten zoals bijvoorbeeld wijnproeverijen, een tokkelbaan en massages – allemaal gratis door verschillende aanwezigen aangeboden.

“Alhoewel drugs technisch gezien illegaal zijn, zijn ze makkelijker te vinden dan snoep tijdens Halloween” schreef Nick Bilton in The New York Times over Burning Man.

Veel mensen trouwen zelfs op Burning Man, meldde Weisman.

De naam “Burning Man” komt van het symbolische ritueel verbranden van een grote houten sculptuur (“de man”) die meestal plaatsvindt op de zaterdagavond van het evenement.

Hoeveel mensen bezoeken Burning Man?

Elk jaar bezoeken ongeveer 70.000 mensen Burning Man. Degenen, die Burning Man bijwonen, ook wel ‘Burners’ genoemd, zijn beroemdheden en rijke tech-CEO’s. De mensen die voor het eerst aan het evenement deelnemen, moeten naar verluidt bij aankomst door het stof rollen.

Als je wilt gaan, moet je niet wachten om een ticket te kopen, omdat het evenement meestal snel uitverkocht is.

Wie gaan er zoal naar Burning Man?

Burning Man heeft misschien de reputatie vol te zitten met ‘hippies’, maar enkele van de grootste namen van Silicon Valley hebben naar verluidt het evenement bijgewoond.

Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, ging er al vaker heen. “Als je er nooit bent geweest, snap je het gewoon niet” zei Musk, volgens The New York Times, over de gebeurtenis.

Wat kost het eigenlijk?

Hoewel je als je er eenmaal bent geen geld hoeft uit te geven, is Burning Man zeker niet gratis of goedkoop.

De meeste tickets in 2018 zijn volgens de officiële website van het evenement voor $ 425 verkocht en je zult ook een autopas van $ 80 moeten kopen voor elke auto waarin je rijdt. Er zijn ook aan het eind van januari ongeveer 5.000 tickets van $ 990 en $ 1.200 in de voorverkoop beschikbaar.

Wat moet je dragen?

Burners doen er alles aan om met hun kostuums ‘hun creatieve geest te laten zien’.

Mensen dragen vaak extravagante, creatieve outfits met veel kleur en versieringen zoals veren, glitter en kralen. Velen dragen ook mooie hoeden of andere hoofddeksels.

Je kunt Burners lange gouden capes, gigantische vleugels, hoorns van eenhoorns, gevederde Mohawks zien dragen of op stelten zien lopen.

Kortom, hoe gekker, hoe beter!

Mensen zochten ook naar

  • burning man festival tickets
  • burning man festival 2019
  • burning man festival nederland