Wanneer je corrosie van mechanische onderdelen wilt voorkomen, dan is chemisch vernikkelen een zo goed als noodzakelijke optie. Veel onderdelen van machines krijgen in de loop der jaren steeds maar last van slijtage, dit komt doordat ze continue in beweging zijn. Maar zorg je er nu voor dat de mate van slijtage en corrosie zo gelimiteerd mogelijk blijft?
Corrosie is een vervelend probleem
Onderdelen in machines en grote apparatuur zijn heel kwetsbaar. Dit komt omdat ze veel in beweging zijn, en tevens ook veel in contact zijn met andere onderdelen. Dit zorgt er voor dat er op een gegeven moment slijtage op gaat treden. Ook roestvorming is een gevaar dat voor mechanische onderdelen al gauw op de loer licht. Om slijtage en roestvorming zo veel mogelijk te vermijden kiezen steeds meer mensen voor het chemisch vernikkelen van onderdelen met een grote kwetsbaarheid.
Door middel van dit wordt er gelijkmatig een coating laag aangebracht op de onderdelen die als bescherming dient, hierbij worden de onderdelen van kleiner formaat en dus met een nog hogere kwetsbaarheid ook meegenomen. Maar wat houdt het chemisch vernikkelen proces nu precies in?
Het chemisch vernikkelen proces
Wanneer je er voor kiest om mechanische onderdelen chemisch te laten vernikkelen, dan gebeurt dit door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is, zij voeren de desbetreffende benodigde behandelingen uit. Er wordt door specialisten middels bepaalde apparatuur geleidelijk een beschermlaag op de onderdelen aangebracht, en zo zullen deze dus een stuk minder snel slijten, en ze zijn minder vatbaar voor roestvorming.
Eerder werd het vernikkelen van onderdelen ook wel kanigen genoemd, deze term kent men tegenwoordig niet meer. Middels machines wordt er dus een nikkel laag over de oppervlakte van het onderdeel, of dit nu ijzer, staal of aluminium is.
Het is verstandig om te kiezen voor een uitvoerder met veel ervaring, hiermee weet je zo goed als zeker dat hetgeen dat jij gedaan wilt hebben ook goed en snel gebeurt.
De tamponbehandeling
De standaardwijze van het proces staat bekend om de zogenoemde tamponbehandeling. Dit klinkt wellicht gek in de oren, en bij het horen denkt men totaal niet aan een chemisch vernikkelen proces, maar dat is het toch wel degelijk. We verstaan hieronder een methode waarbij sprake is van een nikkelafzetting die buiten de kuip wordt aangebracht. Dit wordt gedaan via een zogenoemde lokale elektrolyse. De zogeheten ‘’tampon’’ fungeert als de anode, en het gecoate deel vormt de kathode.
Deze behandeling wordt in diverse situatie gebruikt. Deze wordt gebruikt voor het aanbrengen van een deklaag, zowel plaatselijk als lokaal. Ten tweede kan men middels deze methode ook een deklaag repareren. Dit is dus een heel handig en veelgebruikt proces waarmee men ook oude nikkellagen kan verwijderen om zo een betere aan te brengen.