Tips voor het bestellen van de juiste condoom

Een condoom is een voorbehoedsmiddel. Het welbekende rubbertje is gemaakt van latex en verkrijgbaar in ontzettend veel verschillende soorten én smaakjes. Een condoom vangt de sperma van de man op, mits je het condoom op de juiste manier gebruikt. Gebruik je de condoom goed? Dan beschermt het tegen soa’s en tegen zwanger worden. In dit artikel helpen we jou op weg om het juiste condoommaat te kopen, maar geven we ook tips hoe je een condoom moet gebruiken.  

Hoe gebruik je een condoom?

Het condoom is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel in Nederland. Check altijd eerst de houdbaarheidsdatum en het CE-logo van het condoom, want een condoom over datum is een stuk minder betrouwbaar. Scheur het pakje open met je vinger en doe het condoom pas om de penis als hij stijf is. Ga dus niet de condoomverpakking met je tanden openscheuren, want dan loop je het risico dat de condoom scheurt. Als je glijmiddel wilt gebruiken, dan kies je voor glijmiddel op olie- of waterbasis en nooit vaseline. Voel of het randje aan de buitenkant zit en knijp het tuutje dicht, zodat er ruimte overblijft voor het zaad. Rol het condoom zo ver mogelijk af. Dit gaat een stuk makkelijker als je de voorhuid van de penis met één hand een klein beetje naar achteren schuift. Ben je klaar met de daad? Vergeet dan niet om daarna je handen te wassen, want anders kan er zomaar nog sperma (of een soa) bij je sekspartner binnenkomen.

Hoe weet ik welke condoommaat ik nodig heb?

De juiste condoommaat is ontzettend belangrijk, omdat het comfortabel en veilig is. Veel mannen weten nog steeds niet dat de maat van het condoom niks zegt over hun pielemuis. De maat van de condoom wordt namelijk bepaald door de breedte van de penis, en dus niet de lengte! Als het condoom te klein of te groot is, kan het scheuren of afglijden tijdens het avontuurtje onder de lakens. Onder het mom van ‘meten is weten’ en ‘gissen is missen’: pak eens een meetlint, zorg dat je een erectie krijgt, en ga halverwege je penis de omtrek meten. Als je de omtrek weet, surf dan online naar condooms. Je vindt bij veel sekswebshops tabellen met maten. De gemiddelde maat is 52 tot 56 millimeter nominale breedte. Nominale breedte is de breedte van de condoom in millimeters als je deze plat neerlegt, dus niet de omtrek van het condoom!