Als je werkzaamheden op hoogte uitvoert, moet je voldoende maatregelen treffen om valgevaar te voorkomen. Er zijn jaarlijks nog steeds dodelijke slachtoffers te betreuren na een val op een bouwplaats. Ook vallen er jaarlijks weer veel zwaargewonden. De gevolgen van zo’n ongeluk zijn erg groot. Dat geeft ons reden genoeg om met dit artikel te benadrukken hoe belangrijk valbeveiliging is, maar ook waar je zoal op moet letten. Door de juiste valbeveiliging aan te laten brengen, kun je met een gerust hart op hoogte werken.

Valbeveiliging in een notendop

Wist je dat je ernstig gewond kunt raken, als je aan een lijn hangt? Als je te lang blijft hangen, kan je zelfs komen te overlijden door druk op je organen. Soms heb je haast of heb je iets al honderd keer gedaan. Je let dan minder goed op. Of je denkt dat je toch niet kunt vallen. Per jaar komen er in de bouw tientallen mensen om bij een val, zoals we hierboven al hadden vermeld. Het is dus niet zonder reden dat er veel arbo-eisen, wetgeving en veiligheidsnormen gebonden zijn aan werken op hoogte. Werken in de bouw of op daken is nou eenmaal een risicovollere klus dan achter een bureau werken.

Je bent verplicht om bij risicovolle werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte voldoende veiligheidsmaatregelen te treffen. We hebben het dan specifiek over valbeveiliging en het opstellen van een RIE (Risico Inventarisatie & Evaluatie) plan. Er kunnen ook werkzaamheden op lagere hoogtes uitgevoerd worden die onder risicovol geschaald kunnen worden, bijvoorbeeld boven het water of nabij uitstekende delen. Ook voor deze situaties is (individuele) valbeveiliging noodzakelijk.


Wanneer kun je tijdelijke dakrandbeveiliging?

Ook bij een spoedklus staat veiligheid voorop. Een vallijn, ook wel vanglijn genoemd, is dus niet genoeg. Die is maar voor één persoon. Zorg voor maatregelen die iedereen beschermen, zoals tijdelijke dakrandbeveiliging. Een collectieve valbeveiligingsoplossing voor tijdelijke werkzaamheden. Dat gaat vaak nog een stuk sneller ook! Kijk daarnaast of je een deel van het werk beneden kunt doen. Dat scheelt je een hoop tijd en het is veiliger.

Juist als zelfstandige is je lijf je werk. Daar neem je geen risico mee. Een goed plan is het halve werk. Hoe is de ondergrond? Zijn er obstakels? Welke spullen zijn er nodig? Wat is de veiligste manier van werken? Als zelfstandige ben je de enige deskundige op de werkvloer dus zorg goed voor jezelf. Veilig werken op hoogte is logisch, maar het moet ook van de wet. Houd je je niet aan de regels, dan kan de Inspectie SZW een boete opleggen. Niet alleen aan het bedrijf, maar ook aan jou persoonlijk. Dat kan aardig oplopen. Blijf je de regels negeren en ieders veiligheid op het spel zetten, dan legt de inspectie het werk stil.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>