Ben jij een diehard liefhebber van Nederlandse dancefestivals? Dan mag Dance Valley absoluut niet in je festivalagenda ontbreken. Dance Valley is al jarenlang hét dancefestival waar liefhebbers van dancemuziek volledig aan hun trekken komen. Maar wat is nou eigenlijk hét succesverhaal achter Dance Valley? Brian Bout, directeur van festivalorganisator UDC Events, deelt graag zijn verhaal.
’Cateraar ging er met al het geld vandoor’
“Toen ik een jaartje of veertien was bezocht ik al illegale housefeesten. Toen dacht ik al dat ik dat beter kon opzetten”, aldus Brian Bout. “In de jaren ’90 werd er nog helemaal niet commercieel gedacht. Zodoende besloot ik om in 1993 met mijn compagnon Sander Groet de eerste editie van Mysteryland te organiseren. Die eerste editie was echter niet bepaald een succes, als jochies van nog geen twintig jaar oud hadden we niet bepaald verstand van zaken. Bovendien ging de cateraar er nog eens met al het geld vandoor. We begonnen dus slecht, maar hadden de passie wél te pakken.”
Het daaropvolgende jaar werd Mysteryland opnieuw georganiseerd, maar die editie was eveneens geen succes en leverde Brian Bout naar eigen zeggen een verlies van een miljoen gulden op. “Gigantisch voor die tijd. Het jaar daarop was er helaas geen editie van Mysteryland. We besloten echter om het nog één keer te proberen en maakten een doorstart, die achteraf een schot in de roos bleek te zijn. Sindsdien ging het in een rechte lijn omhoog en gaven we om de drie weken een gigantisch feest. Alles wat we op dat moment aanraakten veranderde in goud. Ook Dance Valley zag in die periode uiteindelijk voor het eerst het levenslicht.
Meer dan 100.000 bezoekers
En ook het concept Dance Valley bleek al binnen de kortste keren een schot in de roos te zijn. “Met Dance Valley gingen we al snel van het ene naar het andere hoogtepunt. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de editie van 2001, waar meer dan 100.000 betalende bezoekers op af kwamen. Nog steeds het meeste aantal bezoekers op één dag. Al een maand van tevoren waren we genoodzaakt de kaartverkoop te stoppen.”
Toch kon Brian Bout niet voorkomen dat ‘zijn’ Dance Valley in de jaren erna in een enorme dip terechtkwam. “Zo rond 2005 kwam er zoveel concurrentie bij dat we twijfelden of we het nog wel goed deden. Hierdoor lieten we ons meesleuren door eenheidsworsten en vergaten we onze eigen koers te varen. Zodoende kwam Dance Valley in het slop terecht, iets wat enorm pijnlijk was om te zien. De laatste jaren doen we echter gewoon weer wat we zelf leuk vinden en wat ons goed lijkt en kijken we niet meer naar anderen. De passie is weer terug en onze bezoekers voelen dat: passie is tenslotte waar het allemaal om draait.
’Heerlijk om aan het plezier van de bezoekers bij te dragen’
Over de toekomst van Dance Valley maakt Brian Bout zich hoe dan ook geen zorgen, en ook de toekomst van de Noord-Hollander zelf ziet hij rooskleurig in: “Toen ik ooit hiermee begon dacht ik niet dit werk nog als veertiger te doen. ‘Dit stopt wel een keer’, zei ik tegen mezelf. Nu weet ik echter zeker dat het nooit meer gaat stoppen. Mensen bijeen laten komen is iets wat altijd in me blijft zitten. Het is heerlijk om aan het plezier van al die bezoekers bij te kunnen dragen.”