De hipster man bun; do or don’t?

Het kan haast niet dat je dit nog nooit tegen bent gekomen; de man bun. Het hipster kapsel van het afgelopen jaar. Op tv, in de biologische snackbar of gewoon bij jou op kantoor; je kunt er niet meer om heen. De meningen zijn sterk verdeeld. Wat vind jij ervan? Wel of niet doen?


De man bun, wat eigenlijk staat voor mannen knot, is een haarstijl waarbij het lange haar van de man in een enkele knot (bun) wordt gebonden, om op de kruin van het hoofd te worden gedragen. Er worden meerdere benamingen gegeven voor man bun, zo heb je “bro bun”, “hipster man bun”, “mun” of “dude bun”.

man 1

Op zichzelf is het kapsel vrij simpel maar er is één belangrijk element hard nodig en dat is: je moet dik en lang haar hebben. Helaas is dit niet voor alle mannen weggelegd. Afhankelijk of je een volledige bun of een semi-bun (top knot-kapsel) wilt, zul je haar moeten hebben wat aan minimale lengte voldoet om een hipster man bun te kunnen creëren.

De lengte

Wil je alleen het haar boven op je hoofd vastgebonden hebben? Dan kun je vanaf 12 cm haarlengte uit de voeten. Om er echt goed mee weg te komen moet je haar over het algemeen wordt aanbevolen om minstens 20 cm haarlengte te hebben. Deze benodigde lengtes zullen voldoen om een klein knotje te binden, wat uiteindelijk de man-bun moet worden, ook wel topknot genoemd. Maar aan de andere kant, wil je een volledige mannen knot als kapsel dragen, zul je een flinke haardos moeten hebben en er rekening mee houden dat je minimale haarlengte 25 cm moet zijn en het liefst 30 cm over de hele bovenkant..

Waarom wordt voor elk type hipster man bun deze lengte aanbevolen? Omdat op deze manier vastbinden van het haar bij mannen een moeilijke klus is, terwijl je een kleine risico loopt op een bepaalde vorm van haaruitval, bekend als tractie alopecia(wat vooral voorkomt bij het dragen van strakke vlechtjes). Door het langdurig dragen van strakke haarstijlen ontstaat beschadiging aan de haarwortels, met als gevolg haaruitval.

viking man bun
Viking man bun

Viking man bun

Je haardos dragen in Viking-stijl geeft je een scherp, ruig en cool uiterlijk. Deze haardracht is geïnspireerd door historische Noorse krijgers. Deze versie bevat verschillende stijken gecombineerd met vlechten, paardenstaarten, geschoren achter en zijkanten, een mohawk “look”, een ondersnit en een flinke baard.

Een Viking man bun kapsel is vaak lang dik haar bovenop, met kort geknipt of geschoren zijkanten. Gecombineerd met een perfecte volle lange baard zorgt dit Viking-achtig kapsel voor een krachtig en mannelijk uiterlijk.

Beard man bun

Wie een beest-uitstraling wil, zal moeten gaan voor de “beard man bun” en tatoeages. Bind de strengen haar vanuit het midden met een elastiek of bandje naar achter zonder dat er een streng achter blijft, gecombineerd met een grote baard en snor zorgt dit voor een look waardoor iedereen je nakijkt.

beard man bun

Show je tatoeages door het dragen van een shirt met korte mouwen en je zult indruk maken met je fascinerende haarstijl. Heb je een baan waar ze niet toestaan dat werknemers lang haar hebben.

Man bun maken? Conclusie

Of de man bun nou fout is of niet zou niet uit moeten maken. Een echte man doet tenslotte wat hij zelf mooi vind, zonder zich te laten leiden door meningen van anderen, Maar let wel op! Zorg voor een goede onderhoud en styling.

Gebruik de juiste haar-supplementen om de gewenste vorm te geven aan de haarlokken. De hoeveelheid beschikbaar haar van een persoon bepaalt de stijl van de haardracht, niet iedereen is voor deze stijl geschikt.