Altijd al willen weten hoe je een heerlijk malse en sappige biefstuk maakt? Met deze 8 stappen maak jij dé perfecte biefstuk!

Stap 1: laat de biefstuk op kamertemperatuur komen

Haal de biefstuk minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Dit voorkomt dat het vlees ‘schrikt’. Als je de biefstuk te koud in de pan legt dan krimpt het vlees, het resultaat hiervan is een taaie biefstuk.

Stap 2: Zout en peper


Dep de biefstuk eerst droog met een stuk keukenrol. Daarna is het tijd voor zout en peper. Eerst zout, dan peper. Zorg dat op elke kant van de biefstuk peper en zout zit.  

Stap 3: hete pan en olie


Zorg dat je pan goed heet is voordat je er olijfolie indoet. Als zowel de pan als de olijfolie goed heet zijn, leg je voorzichtig de biefstuk in de pan. Leg het vlees van je af in de pan om te voorkomen dat je hete spetters olie op je hand krijgt. 

Stap 4: dichtschroeien


Het is belangrijk dat de biefstuk zo snel mogelijk dichtschroeit, hierdoor blijven alle smaakvolle sappen in het vlees. Draai het vlees daarom niet continue om. Bak het vlees eerst een aantal minuten op de ene kant, daarna draai je het vlees één keer om en bak je de andere kant een aantal minuten.

Stap 5: hoe lang bakken per kant


De tijd van bakken per kant is afhankelijk van hoe jij je biefstuk lekker vindt.  

Dit is een handige truc om de gaarheid van je biefstuk te controleren: leg het puntje van je duim op het puntje van je wijsvinger, als het goed is voel je de spier onder je duim aanspannen. Vergelijk dit als volgt met de biefstuk in de pan tijdens het bakken:

  • Duim op wijsvinger: Rare
  • Duim op middelvinger: Medium/rare
  • Duim op ringvinger: Medium
  • Duim op pink: Well done

Stap 6: kruiden en boter toevoegen  


Wanneer je het vlees na enkele minuten hebt omgedraaid voeg je een eetlepel roomboter, een platgeslagen teen knoflook en verse rozemarijn en tijm toe in de pan. Zorg dat de knoflook en verse kruiden lekker meebakken in de gesmolten boter en olijfolie. De olie en boter schep je continue over de biefstuk. De biefstuk neemt deze smaakvolle olie en boter op, hierdoor krijgt je biefstuk meer smaak en wordt hij extra sappig!

Stap 7: biefstuk laten rusten


Wikkel het vlees losjes in aluminiumfolie en giet de overige olie en boter over het vlees. Laat hem ongeveer 5 minuten rusten. Hierdoor kunnen alle sappen zich goed verspreiden door het vlees en dat zorgt voor een malser en sappiger resultaat.

Stap 8: het vlees snijden


Wil je de perfecte biefstuk, dan is het belangrijk dat je het vlees op de juiste manier snijdt. Om optimaal te kunnen genieten van je biefstuk, snij je de biefstuk haaks OP de draad van het vlees. Tip: gebruikt hiervoor de vlijmscherpe keukenmessen van KookGigant.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>