augustus 10

Diamanten kopen: waar moet je op letten?

0  reacties

Diamanten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en ook de prijs kan flink uiteenlopen, het is dus belangrijk dat je weet waar je naar opzoek bent en wat je er mee wilt gaan doen. Koop je diamanten als investering om later weer door te verkopen of ben je opzoek naar diamanten voor privégebruik om ze in juwelen te laten plaatsen? Wat je beweegreden ook is, bij diamanten kopen is het handig dat je weet waar je op moet letten.


De kwaliteit van diamanten wordt uitgedrukt in de 4C’s: Carat, Clarity, Color en Cut. Bij de aankoop van een diamant krijg je een certificaat waarop de kwaliteit van deze vier onderdelen is vastgelegd.

Carat = Karaat

Als je diamanten gaat kopen wordt vaak als eerste het aantal karaat aangeduid, dit zegt iets over het gewicht van de edelsteen: één karaat is gelijk aan 200 milligram. Het aantal karaat wordt altijd uitdrukt in twee decimalen, zo is 0,50 karaat gelijk aan 50 punten ct of 100 milligram. Hoe hoger het karaat, hoe groter de diamant en hoe meer deze waard is.

Clarity = Zuiverheid

Om de zuiverheid van een diamant te meten wordt deze onder een microscoop gelegd en tot wel 10 keer uitvergroot. De meeste diamanten zullen kleine onzuiverheden bevatten zoals zogenoemde spots (donkere vlekken die in de koolstoffase zijn ontstaan) of kleine breuken.

Wanneer een diamant helemaal geen onzuiverheden bevat, wordt dit ‘loupe clean’ genoemd en krijgt deze de gradatie FL toegewezen. De daaropvolgende gradaties zijn VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, P1, P2 en P3.

Wil je diamanten kopen voor eigen gebruik? Dan volstaat de kwaliteit VS1 of VS2. Deze bevatten kleine onzuiverheden die je met het blote oog niet kunt zien. Vanaf SI1 tot en met P3 zijn deze wel zichtbaar met het blote oog. Als je kiest voor en diamant als investering om deze later weer door te verkopen, kun je beter gaan voor een hogere gradatie, zoals VVS1 of VVS2.

Color = Kleur

De kleur van de diamant is ook van grote invloed op de waarde. Bij de aanduiding hiervan wordt gewerkt in kleurgradaties, waarbij D, E en F volledig kleurloos en zeldzaam zijn. Diamanten met een kleurgradatie S-Z bevatten vaak lichtgele tinten, welke alleen zichtbaar zijn met een microscoop.

Als je opzoek bent naar een diamant als investering is het verstandig om voor de kleurgradaties D tot en met H te gaan, terwijl bij een diamant voor eigen gebruik ook kan worden gekozen voor een lagere gradatie, aangezien de lichtgele tinten met het blote oog vaak niet te zien zijn.

Cut = Slijpkwaliteit

De slijpvorm zegt veel over de schittering van de diamant. De meest populaire vorm is de briljant, ook wel ronde vorm genoemd. De diamant is geslepen in 58 facetten, waardoor deze het licht beter weerkaatst dan andere slijpvormen zoals de marquise of princess cut. De briljant is dan ook het populairst voor de doorverkoop en het meest geschikt als investering.

Certificaat

Er kan veel verschil zitten tussen de laboratoria die de certificaten uitgeven voor diamanten, sommige laten zich op een commerciële wijze beïnvloeden waardoor je de kans hebt dat je een diamant koopt met een lagere kwaliteit dan op het certificaat staat vermeld.

Kies bij voorkeur voor een diamant met een certificaat uitgegeven door de GIA (Gemological Institute of America), IGI (International Gemological Institute) of HRD (Hoge Raad voor Diamant), dan verklein je de kans op een miskoop. Zelf op zoek? Neem Dan eens een kijkje op Antwerp Diamonds.


Tags


You may also like

3 Verftrends van 2021!

3 Verftrends van 2021!
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>