Dit is waar je aan moet denken bij een bedrijfsverkoop

Posted in  Finance  on  november 4, 2024 by  San0 comments
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Finance
  • /
  • Dit is waar je aan moet denken bij een bedrijfsverkoop

Vroeg of laat overwegen ondernemers hun bedrijf over te dragen. Het verkopen van je onderneming is een grote stap en kan behoorlijk overweldigend zijn. Maar geen zorgen, met de juiste voorbereiding en begeleiding kun je dit proces soepel laten verlopen. Hier zijn de belangrijkste stappen, valkuilen en tips om in gedachten te houden.

Stap 1: Voorbereiding is het halve werk

Voordat je je bedrijf te koop zet, is het belangrijk een grondige voorbereiding te treffen. Dit begint met een waardebepaling van je bedrijf. Je dient namelijk te weten wat de actuele marktwaarde is van je onderneming. Dit geeft je namelijk een realistisch beeld van waar je staat en wat je kunt verwachten. Laat je hierbij bijstaan door een onafhankelijke waarderingsexpert die de waarde van je bedrijf kan bepalen. Daarnaast is het verstandig om een exit-plan op te stellen. Denk na over de bedrijfsverkoop, welke afspraken en eisen heb je daarbij? En hoe zie je de toekomst na de verkoop voor je voor jezelf, het bedrijf en personeel?

Stap 2: Maak je bedrijf verkoopklaar

Wanneer jouw bedrijf beter voorbereid is op een verkoop, gaat dit je helpen de onderneming sneller te verkopen tegen een betere prijs. In de praktijk noemen ze dit je bedrijf verkoopklaar maken. Je zorgt ervoor dat alle financiële administratie, juridische en fiscale structuur geoptimaliseerd is, alle contracten en afspraken actueel zijn en het bedrijf er aantrekkelijk uitziet voor potentiële kopers. Hierbij geldt: hoe eerder je begint met deze voorbereidingen, hoe beter je de vruchten kan plukken. Wil je jouw bedrijf optimaal voorbereiden op een verkoop? Schakel dan in ieder geval je accountant in en laat je adviseren door een overnameadviseur. 

Stap 3: Zoek en vind de juiste koper

Een grote vraag wanneer je jouw bedrijf wil verkopen is natuurlijk: aan wie. Het vinden van de juiste koper is essentieel, je wil immers zeker weten dat je bedrijf goed overgedragen wordt en een mooie toekomst tegemoet gaat. Juist ook voor het personeel, je klanten en de historie die je opgebouwd hebt. Het is dus belangrijk de juiste koper te vinden die een goede prijs wil betalen, maar ook de juiste intenties heeft met je bedrijf. Dit kan een strategische koper zijn, zoals een concurrent, of een financiële koper dat bekendstaat als een investeerder. Samen met een overnameadviseur stel je een shortlist van potentiële kopers samen waarin alle criteria zijn meegenomen waaraan de koper moet voldoen. 

Stap 4: Onderhandelen als een pro

Onderhandelen is een kunst op zich. Je dient alert te zijn om te allen tijde jouw belangen en die van je onderneming goed te behartigen. Daarbij geldt het in de praktijk ook zo dat het vaak geven en nemen is, je zult soms water bij de wijn moeten doen om tot een goede deal te komen waar zowel koper als verkoper tevreden mee is. Het verschil kan gemaakt worden in de kleinste details, dus de juiste aanpak is cruciaal. Zorg ervoor dat je goed voorbereid de onderhandelingen ingaat. Dit betekent dat je niet alleen een goede prijs moet bedingen, maar ook gunstige voorwaarden moet afspreken. In de vorm van garanties, vrijwaringen en betalingsvoorwaarden bijvoorbeeld. 

Stap 5: De valkuilen vermijden

Het overnameproces bij een bedrijfsverkoop is altijd intensief en complex. Dat betekent dat er verschillende valkuilen op de loer liggen waar je als verkoper op dient te letten. Onderschat bijvoorbeeld niet hoeveel tijd en moeite het verkoopproces kost. Vaak neemt dit traject 6 tot 9 maanden in beslag waarbij veel van je gevraagd wordt. En dat terwijl je ook je bedrijf gelijktijdig dient te runnen. Een ander punt waar je absoluut rekening mee moet houden is dat alle afspraken die gemaakt worden ook tot in detail vastgelegd worden in de intentieverklaring (voorlopig koopcontract) en definitieve koopovereenkomst. Zorg ervoor dat alle belangrijke punten duidelijk zijn vastgelegd om misverstanden te voorkomen.

Tips voor een succesvolle verkoop

  1. Wees transparant: Eerlijkheid duurt het langst. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie deelt met de koper om problemen achteraf te voorkomen.
  2. Blijf gefocust op je bedrijf: Laat de verkoop je dagelijkse bedrijfsvoering niet verstoren. Blijf gefocust op het runnen van je bedrijf om de waarde hoog te houden.
  3. Schakel hulp in: Een goede overnameadviseur kan je door het hele proces begeleiden en waardevolle inzichten bieden.
  4. Begin op tijd: Alle voorbereidingen die je vooraf kunt treffen leveren je daadwerkelijk voordelen op tijdens het verkoopproces. Start dus op tijd een voorkom verrassingen. 

Laat je bijstaan door kundige overnameadviseurs

Het inschakelen van een ervaren overnameadviseur is daarom geen overbodige luxe. Deze experts hebben de kennis en ervaring om je door het complexe verkoopproces te loodsen. Ze kunnen je helpen bij de waardebepaling, het vinden van de juiste koper, het onderhandelen van de beste deal en het opstellen van alle benodigde documenten. Een goede adviseur zorgt ervoor dat je geen belangrijke details over het hoofd ziet en helpt je om de beste prijs en voorwaarden voor je bedrijf te krijgen.

Kortom, een bedrijfsverkoop is een complex proces dat zorgvuldige planning en uitvoering vereist. Met de juiste voorbereiding, het vermijden van valkuilen en de hulp van een deskundige adviseur, kun je jouw bedrijf succesvol verkopen en een nieuwe stap in je ondernemersreis zetten.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>