Dit zijn jouw gouden munten waard

Posted in  Blog, Finance  on  juni 30, 2022 by  San0 comments

Het waardevolle edelmetaal goud wordt al meer dan 2.500 jaar gebruikt voor de productie van munten. Nog tot in de 20e eeuw werd regelmatig met gouden munten betaald. Tegenwoordig dienen ze vooral als verzamel- of beleggingsobject.

Gouden munten vroeger

Vroeger hadden gouden munten nog de vorm die aan een goudstaaf deed denken, maar in de loop der tijd kreeg de tegenwoordig gebruikelijke ronde vorm de overhand. Om te voorkomen dat oplichters voor hun eigen gewin aan de rand van de munten kleine hoeveelheden goudstof zouden afvijlen, voerde men de kartelrand in – deze is tot op heden behouden bij alle munten. Gouden munten die wettig betaalmiddel zijn, hebben behalve een nominale waarde, de waarde die erop staat, ook een intrinsieke waarde, de waarde van het edelmetaal waarvan de munt gemaakt is. In dit geval de waarde van het goud dus.

Gouden munten nu

Tegenwoordig worden gouden munten praktisch niet meer gebruikt voor betaling, hoewel dit op elk moment mogelijk zou zijn. Want elke munt heeft een nominale waarde, die echter meestal ver onder de waarde van het edelmetaal ligt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verzamel- en beleggingsmunten. Bij de laatste is alleen het gewicht van het goud maatgevend voor de waarde. Ze worden in grote aantallen geslagen en zijn bij bijna alle banken te verkrijgen. Beroemde voorbeelden voor beleggingsobjecten zijn de Krugerrand uit Zuid-Afrika, de Maple Leaf uit Canada en de Wiener Philharmoniker uit Oostenrijk.

De waarde van munten

Kunnen jouw gouden munten ook meer waard zijn dan alleen goud? Ja, dat kan. Het is mogelijk dat munten een verzamelwaarde hebben die hoger ligt dan de goudwaarde. Dat kan uiteenlopen van een tiental euro’s tot duizenden euro’s. Deze meerwaarde is sterk afhankelijk van jaartallen en kwaliteit. Belangrijk is dat je de munten dan ook fysiek moet laten zien aan de goudhandelaar om deze te kunnen laten taxeren. De inkoopprijs van goud wordt dus door meer factoren bepaald. Zo is de actuele goudkoers ook medebepalend en onderhevig aan vraag en aanbod, aan marktrente en aan inflatie.

Ga naar de goudexpert

Ga daarom naar een professional als het Goudwisselkantoor. Zij hebben meer dan 30 jaar ervaring in gouden munten en (her)kennen, taxeren en kopen deze munten van over de hele wereld. Wil je gouden munten verkopen? En zoek je een partij die verstand heeft van zaken, waar je prettig en persoonlijk geholpen wordt én die je een goede prijs biedt voor je munt? Dan is het Goudwisselkantoor het juiste adres voor een deskundige taxatie! Kom eens langs bij één van hun kantoren bij jou in de buurt. Een taxatie is vrijblijvend en kan zonder afspraak. Verkoop je jouw munten? Dan betalen zij je direct contant uit.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>