Duurste cognac ter wereld

Extreme luxe is slechts voor een klein percentage van de bevolking weggelegd. Dit kleine deel van de mensen zwemmen echter in het geld en daar spelen merken goed op in. Zo ook de duurste cognac ter wereld, de Henri IV Dudognon Heritage

duurste cognac ter wereld
Zo ziet de duurste fles ter wereld er dus uit…

Misschien een teleurstelling voor velen, maar de voornaamste reden waarom deze meer dan 100 jaar oude cognac zo duur is, is te danken een de fles. De fles is met zoveel luxe omringd dat een plek bovenaan de top 10 van duurste cognac ter wereld waarschijnlijk nooit meer wordt verbroken. Deze is namelijk versierd met 24 karaat goud en is belegd met meer dan 6000 diamanten.

Niet gek dus dat de laatste eigenaar ruim 2 miljoen pond (2,1 miljoen) moest neerleggen. Het voordeel van zo een dure fles is dat deze wel zijn waarde behoudt, ook zonder de cognac erin. Kleine tip, mocht een van onze lezers ooit zo een kostbare fles in bezit te hebben; koop er dan gelijk een goede kluis voor.

Oudste cognac ter wereld

De oudste cognac ter wereld wordt, mede door het ontbreken van een overdosis aan diamanten op de fles, niet zo duur ingeschat als de eerder benoemde Henri IV Dudognon. Toch is de Courvoisier & Curlier Cognac uit 1789 niet goedkoop. Het warenhuis Harrod’s schat de prijs van dit lekkere goedje op 90.000 pond, Het leuke van deze fles? Hij is in het bezit van een Nederlander. Jawel, Bay van der Hunt, een drankverzameleaar heeft deze fles in zijn niet zo bescheiden collectie staan.

Wanneer de fles verkocht wordt is nog even afwachten, maar het zal ongetwijfeld goed smaken.

Wat is Cognac?

Er is veel onwetendheid over wat nou de definitie van cognac is. De meeste weten nog wel te vertellen dat het alcoholpercentage (minimaal) 40% moet zijn om cognac genoemd te mogen worden. Maar weinig mensen weten dat deze likeursoort alleen van witte druiven mag worden gemaakt uit de regio Cognac, in jawel, Frankrijk. We zijn er nog niet want om het predikaat cognac te krijgen moet de drank eerst op een speciale manier worden gedestilleerd. Het destilleren gebeurt twee keer en vindt plaats in een speciale Alembic Charentains ketel.

alembic charentais

Populariteit

Van oudsher heeft Cognac een beetje een oubollig imago. Niet voor niets waren het Engelsen van hoge komaf die jarenlang de grootste afzetmarkt waren. Aan het eind van de 20e eeuw kwam hier plotseling verandering in.

Vooral in Amerika werd cognac, dankzij het merk Hennessy, een ware hype onder jongeren. Dit was volledig en alleen te danken aan de in 1996 overleden rapper Tupac Shakur. De gangsterrapper rapte regelmatig over het merk en was regelmatig te zien met een fles cognac in zijn hand. Nu deze sterke drank ook onder jongeren over de hele wereld gedronken werd steeg de vraag en de prijs naar cognac.

Goede cognac kopen?

Wil je zelf ook wel eens proberen waarom mensen zo gek zijn op dit smaakvolle drankje en met zoveel passie over het onderwerp kunnen praten? Wij hebben een selectie gemaakt van flessen voor een redelijke prijs die goed te drinken zijn:

  • Remy Martin VSOP mature cask finish (21,98 €)

Voor iets meer dan 2 tientjes een ideale beginner cognac. Niet perse de lekkerste maar een goede fles om voor het eerst kennis te maken met cognac.

  • Courvoisier VS (27,49 €)

Voor een paar euro meer heb je al een fles die door liefhebbers een stukje hoger wordt aangeslagen. Deze drank wordt tussen de 4 en 7 jaar gerijpt en is al een stuk complexer dan de Remy Martin hierboven.

  • Hennesy VS (29,99 €)

Grotendeels verantwoordelijk voor het populairder worden van Cognac onder andere doelgroepen. Daarom kan dit merk niet ontbreken in deze lijst.

  • Remy Martin 1738 Accor Royal (49,89 €)

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is deze cognacsoort niet honderden jaren oud. Wel heeft de drank een rijpingsproces van 20 jaar doorlopen wat zorgt voor een hele specifieke en verfijnde smaak. Een fles voor de echte liefhebber.

  • Frapin XO (159,89 €)

Veruit de duurste cognac uit de lijst, maar een kenner zal zeggen dat het elke euro waard is. Er zijn meerdere dingen die deze likeur zo lekker maakt. Zo wordt de oogst binnen 2 uur al verwerkt en ligt het hele proces al sinds de oprichting in handen van de Frapin familie.

Ben je meer een een whisky fan? Check hier dan de 7 duurste whisky soorten


Mensen zochten ook naar

  • duurste glas cognac
  • remy martin black pearl louis xiii
  • dure cognac merken

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>