Het afsluiten van een goed energiecontract is altijd al belangrijk geweest. Sommige mensen maken er zelfs ieder jaar een sport van om de goedkoopste deal te vinden. Dit jaar is dat misschien nog wel een tikkeltje belangrijker geworden. Mede omdat de energieprijzen historisch hoog liggen. Maar wist je ook dat je als zzp’er zowel uit particuliere- als zakelijke energiecontracten de keuze hebt?
Veel ondernemers zijn in de veronderstelling dat energie zakelijk zzp altijd de voordeligste optie is. Maar is dat ook wel daadwerkelijk zo? Hoe weet je nu zeker welk energiecontract bij jou past en waar je het goedkoopste uit zal zijn?
Voorwaarden
Als zzp’er lijkt het bijna wel alsof je het beste van twee werelden krijgt. Je mag zowel een particulier als een zakelijk energiecontract afsluiten. Dit klinkt echter eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Niet iedere zzp’er mag namelijk zomaar een zakelijk energiecontract afsluiten. Hierbij moet wel aan enkele voorwaarden worden voldaan. Om er achter te komen of jij ook in aanmerking komt voor een zakelijk energiecontract, is het slim om de rekenhulp van de Belastingdienst te gebruiken.
De verschillen tussen zakelijke en particuliere energierekening hebben vooral te maken met de hoeveelheid energie die wordt verbruikt. Logischerwijs zal een bedrijf doorgaans meer energie verbruiken dan een traditioneel gezin in ons land. Bovendien gebruiken ze het op andere momenten op de dag. Zo gebruikt ondernemend Nederland met name veel energie overdag, terwijl particulieren dit vooral in de avonden en weekenden doen. Om een plan op maat te kunnen leveren, zijn er dus ook zakelijke energiecontracten in het leven geroepen.
Is een zakelijk energiecontract voordeliger?
Veel ondernemers zijn in de veronderstelling dat zakelijke energiecontracten direct een stuk voordeliger zijn. Niets is echter minder waar. Of een zakelijk energiecontract inderdaad voordeliger is, hangt namelijk van heel veel verschillende factoren af. De belangrijkste vraag is uiteraard hoeveel energie je daadwerkelijk zakelijk verbruikt. Een zakelijk energiecontract is dan ook enkel voordelig wanneer je meer energie verbruik dan bij een particulier contract en daarnaast ook een andere (snellere) service verwacht.
Wanneer je zakelijk niet heel veel meer energie verbruikt dan je particulier zou doen, dan is een particulier energiecontract over het algemeen voordeliger. Dit komt doordat de tarieven bij particuliere contracten doorgaans lager liggen, net als de eventuele welkomstpremies.
Een zakelijk energiecontract kan inderdaad enkele fiscale voordelen hebben. Zo mag de btw van de energierekening worden afgetrokken. De energierekening wordt nu namelijk toegekend als kostenpost. Het is wel verstandig om zakelijke en particuliere energiecontracten te vergelijken met een online vergelijkingssite. Zo weet je zeker of je de juiste beslissing maakt.
Vraag om advies
Weet je niet zeker wat voor jou de voordeligste optie is? Vraag dan om advies aan een onafhankelijke adviseur. Ook weet je boekhouder vast wel iets te vertellen over de voorwaarden waar je aan moet voldoen om de energierekening als kostenpost voor jouw bedrijf te kunnen opgeven. Door alle voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, weet je eenvoudig de juiste keuze te maken.