Is de fietsendrager op de auto verzekerd?

De zon schijnt weer met enige regelmaat in Nederland, dus dan weet iedereen dat het weer tijd voor zomer is. De vakantie is voor de jeugd inmiddels in het noorden van het gestart, ook de andere delen zullen binnenkort vrij zijn van school. We gaan dus binnenkort ook weer op vakantie, waarbij de meeste Nederlanders ervoor kiezen om in eigen land te blijven. De fietsen kunnen dan dus mooi mee op de fietsendrager, maar hoe zit dit dan qua verzekering?

Schade aan de fietsendrager

Als de fietsendrager op de trekhaak van de auto is gemonteerd dan zal het bij een aanrijding waarschijnlijk beschadigd raken. Je wilt dan natuurlijk de schade vergoed krijgen want je hebt een goedkope autoverzekering afgesloten. Of de verzekeraar het zal vergoeden hangt van een paar factoren af. Als je van achteren bent aangeraden door een andere auto dan moet de tegenpartij natuurlijk de schade betalen. Maar, je kunt ook zelf achteruit tegen een auto of een ander object aan zijn gereden. In dit geval hangt het van je autoverzekeraar af of de schade vergoed zal worden, wat alleen bij een allrisk dekking mogelijk is.

En de fietsen dan?

Uiteraard kunnen de fietsen ook beschadigd raken bij een ongeluk op de weg. Helaas zal dit niet onder de autoverzekering vallen. Met andere woorden, je zult de schade aan de fietsen zelf moeten betalen. Dit is niet het geval als je ook een goede fietsverzekering hebt. Hiermee is de fiets ook verzekerd als het niet op de fietsendrager staat. Overigens kun je de schade aan de fiets verhalen op de tegenpartij als je van achter aangereden wordt.

Diefstal

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de fietsendrager gestolen is nadat je bij je auto terugkomt na een prachtige fietstocht door Nederland. Dit is voor de dieven een fluitje van een cent, want je kunt de meeste fietsendragers gewoon met de hand losschroeven. Daarom is het verstandig om je fietsendrager er zelf af te halen en in de kofferbak op te bergen. Vraag de experts van Diks om erachter te komen of je bij een eventuele diefstal wel of niet verzekerd bent.