Ga je op bootvakantie? Vergeet deze essentiële dingen niet

Posted in  Travel  on  januari 25, 2024 by  San0 comments
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Travel
  • /
  • Ga je op bootvakantie? Vergeet deze essentiële dingen niet

Een bootvakantie in het binnen- of buitenland is een mooie activiteit om meer van de wereld te zien. Maar het is goed om van tevoren rekening te houden met een aantal zaken. Je kunt namelijk niet zonder goede voorbereiding zomaar op bootvakantie gaan en een zeiljacht besturen. Er komt namelijk een hoop bij kijken, voordat je kunt vertrekken.

Checklist bootvakantie

Voordat je op bootvakantie gaat, is het belangrijk een goede voorbereiding te treffen. Ga je bijvoorbeeld zelf varen, of heb je besloten om een ervaren schipper in te huren? Bovendien mag je niet zomaar met elke boot varen en is niet iedere boot even geschikt voor het vaargebied. Daarnaast moet er documentatie zijn van de vaart. Eventueel met een vaarplan en een bemanningslijst. Verder staat uiteraard de veiligheid voorop.

Hoe zit het met je vaarbewijs?

Ga je zelf varen, dan heb je in de meeste gebieden een vaarbewijs nodig. Met een vaarbewijs laat de schipper zien dat hij de vaardigheden heeft om veilig een boot of jacht te kunnen besturen. Heb je zelf geen vaarbewijs, maar wil je wel een boottocht maken? Dan is met een flottielje zeilen Kroatië bekijken een goed idee. Op die manier is er een ervaren schipper om het moederjacht die een oogje in het zeil houdt over de gehele vloot.

Welke boot ga je huren?

Bij een zelfstandige bootvakantie is het belangrijk dat de juiste boot huurt. Zeker met oude huurboten kunnen er gebreken zijn en is het mogelijk dat je onderweg problemen krijgt. Daarom doe je er goed aan niet de goedkoopste jacht te huren. Daarnaast dien je van tevoren in het huurcontract op te zoeken welke vaargebieden de boot toelaten. Op basis daarvan kun je een vaarplan maken. Uiteraard is dit niet aan de orde bij een flottielje zeilen, omdat deze stappen al genomen worden door de aanbieder van de reis.

Bemanningslijst en vaarplan

Wanneer je zelf een boot gaat besturen, is het belangrijk om een bemanningslijst en vaarplan te maken. In sommige landen is het opvoeren van deze documentatie verplicht. Vraag dus van tevoren bij de lokale douaniers en havenmeesters na wat de wetten en regels op de bestemming zijn. Zorg ervoor dat alle inzittenden een geldige legitimatie bij zich hebben. Maak eventueel een kopie van de originelen, zodat je de documenten niet kwijt kunt raken.

Veiligheid

Veiligheid is het allerbelangrijkst. Daarom doe je er bij varen in Nederland goed aan om de Waterkaarten app te gebruiken. Daarnaast dien je rekening te houden met de getijden. Meestal zijn er lokale en recente getijdentabellen beschikbaar. Controleer altijd van tevoren de weersvoorspelling. Blijkt dat het te onveilig is om te varen, stel de reis dan uit.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>