• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Gaming
  • /
  • Gamescom: het gaming event waar we allemaal naartoe leven

Binnenkort is het weer zover: na een fysieke afwezigheid van twee jaar komt Gamescom terug in volle glorie naar Duitsland.

Ben je een fervente gamer? Plan dan alvast wat vakantie in of een weekendje vrijaf, want Gamescom 2022 mag je echt niet missen. Alles wijst erop dat dit een evenement van jewelste zal worden!

In dit artikel leggen we je uit wat Gamescom precies is, wat je kan verwachten van deze editie, en waarom je absoluut moet overwegen om eens langs te gaan.

Wat is Gamescom?

Gamescom is simpel gezegd het grootste evenement voor gamers en gamingbedrijven in Europa.

Je kan het een beetje zien als de E3 (Electronic Entertainment Expo) van onze streken. De E3 is de Amerikaanse versie, en is al jarenlang hét gamingevent van het jaar, maar Gamescom wordt steeds populairder en trekt steeds meer bezoekers.

Het wordt al sinds 2009 jaarlijks georganiseerd in het Koelnmesse-conventiecentrum in Keulen, Duitsland.

Hier worden de grootste aankomende gamestitels getoond aan de pers, professionelen in deze sector, gerelateerde bedrijven en het grote publiek.

Het is dus zowel voor gamers als voor gamingbedrijven een absolute must om naar Gamescom af te zakken en een kijkje te nemen naar de toekomst van gaming.

Vorige edities

In 2019 trok dit evenement meer dan 370.000 bezoekers en waren er maar liefst 1153 standjes en bedrijven die hun waren tentoon stelden.

Helaas strooide de pandemie roet in het eten in 2020 en 2021, en moest Gamescom noodgedwongen fysiek gesloten blijven … maar dat weerhield de organisatie er niet van om een groots online evenement te organiseren, en er kwamen maar liefst 63 miljoen (!) virtuele bezoekers kijken en meedoen, uit meer dan 180 landen.

In totaal werd er meer dan 5 miljoen uur aan streams bekeken.

De verwachtingen voor de editie van dit jaar zijn dus ook hooggespannen, en zeker nu Gamescom voor het eerst in jaren terug open mag en echt bezocht kan worden.

Wat kunnen we verwachten van Gamescom 2022?

Gamescom 2022 begint op woensdag 24 augustus en duurt tot en met zondag 28 augustus 2022.

Op woensdag zal het wellicht nog gesloten zijn voor het grote publiek, en alleen open zijn voor de pers. Dit was immers zo in voorbije edities, en er zijn ook geen tickets te koop voor die dag.

Tot nu toe hebben een goede 250 bedrijven zich ingeschreven voor de show.

Naast het fysieke evenement zal ook dit jaar een digitale editie te bekijken zijn, het zal dus de eerste keer zijn dat we een volledig gemengde editie krijgen.

Gamescom: Opening Night Live

Net als de voorbije twee jaar zal Geoff Keighley van The Game Awards gastheer spelen, zowel tijdens de openingsshow Gamescom: Opening Night Live en tijdens de andere dagen.

Keighley is een vrij bekende figuur in de gamingwereld, en sinds 2020 duikt die steeds vaker op in online prijzenshows en andere digitale evenementen in de videogamesector.

Het thema van de show zal dit keer “Gamescom goes green” zijn, waarmee de organisatie de aandacht wil leggen op het klimaat, en volgens de organisator is de show “ontworpen […] om op middellange en lange termijn klimaatneutraal te zijn door de vermindering en vermijding van CO2-uitstoot en op korte termijn door koolstofcompensatie.”

Nogal verheven woorden, maar zeker een nobele ambitie.

Daarnaast zullen er ook specifieke zones zijn voor indie- en retrogames, zoals bijvoorbeeld oude consoles van Nintendo en Sony. Die trekken traditiegewijs altijd heel veel fans die eens een potje Tekken of Super Smash Bros willen spelen tegen gelijkgezinde gamers.

Mobiel gamen

Naar verwachting zal er ook heel wat aandacht worden gelegd op mobiel gamen. “Mobile gaming” is immers een sector die enorm aan het opkomen is, en mobiele gamers zijn zelfs overweldigend in de meerderheid globaal gezien wegens kleine “videogames” zoals Candy Crush.

Deze trend zet zich ook voort in verwante sectoren, zoals iGaming (gokken), waardoor bedrijven steeds vaker geneigd (of zelfs verplicht!) zijn om een mobiele app te ontwikkelen, of hun games volledig in te stellen op kleinere schermpjes.

Zelfs het beste online casino Nederland is niet immuun voor deze trend, en ook in Gamescom zullen mobiele games naar verwachting een ereplaats krijgen.

Maar je moet je geen zorgen maken, de focus blijft nog steeds liggen op console- en PC-gaming, en je zal tientallen nieuwe titels kunnen testen, eindelijk meer informate kunnen krijgen over langverwachte releases, en gewoon rustig met je vrienden een potje kunnen gamen. 

Cosplay

Een ander verwante niche bij videogamen is cosplay, het verkleden in bepaalde videogamefiguren en dan gewoon rondlopen in je Pikachu- of Goku-pak en met andere fans van je favoriete anime of cartoon een praatje slaan.

Of wat dansen, gevechten naspelen, bekende scènes nadoen, enzovoort.

Dit is immens populair, en miljoenen mensen wereldwijd gaan hier echt volledig in op, zowel de echte fans die zich ook verkleden, als mannen die gewoon graag eens kijken naar de schaars geklede vrouwen.

Ook bij Gamescom krijgt cosplay de nodige aandacht, en vier dagen lang krijg je een gevarieerd en zeer amusant programma voorgeschoteld, met internationale cosplayers, artiesten, muziekshows, en andere evenementen.

En natuurlijk kan je er ook merchandise kopen!

Maatregelen

Ondanks het feit dat Gamescom terug volledig open gaat, neemt de organisatie het zekere voor het onzekere en worden er maatregelen genomen om de huidige normen te respecteren en de veiligheid van de bezoekers te waarborgen.

Zo worden er bredere gangpaden voorzien en zijn de ticketplaatsen beperkt.

Gamescom is naar traditie altijd een drukte van jewelste geweest, dus het valt nog af te wachten hoe deze maatregelen zich zullen uiten en of ze iets zullen uitmaken.

Tickets 

Tickets voor gamecom zijn reeds te koop op de website, en de plaatsen zijn beperkt, dus wacht best niet te lang. 

Dagtickets voor donderdag en vrijdag kosten €25 per stuk, en voor zaterdag en zondag zijn deze €30,5 per stuk. 

Je kan er ook voor kiezen om een Green Ticket te kopen, en het duurzame initiatief van Gamescom te steunen voor een euro extra per ticket.Kortom, gamescom is terug van (in feite nooit) weggeweest, en als je ook maar iets van interesse hebt in gaming is dit een evement dat je niet mag missen!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>