Of je nu op zoek bent naar een koophuis of een huurhuis; het is tegenwoordig erg lastig om ertussen te komen. Met de huidige gekte op de huizenmarkt is kopen voor veel starters geen optie. En zowel op de koop- als de huurmarkt geldt dat geduld een schone zaak is. Jaren wachten op een woning is geen uitzondering. Dit probleem is natuurlijk niet eenvoudig op te lossen. Wél zijn er soms andere alternatieven waarnaar je zou kunnen kijken.
Inhoud van dit artikel
Huis huren? Vergroot je kansen
Op de huurmarkt is de situatie helaas niet veel beter. Veel mensen zoeken een huurwoning, en het aanbod is maar beperkt. De manier waarop sociale huurwoningen worden toegekend, verschillen ook per corporatie. Verdiep je hier dus goed in. Daarnaast is het slim om eens buiten de gebaande paden te denken. Soms moet je creatief zijn om aan een huurwoning te kunnen komen.
Mogelijkheden voor huurders
Het liefst stijg je natuurlijk naar de bovenste regionen van de wachtlijst. Omdat dat niet reëel is, kun je wel naar de volgende opties kijken:
- Neem eens een kijkje op website rondom huurwoningen, zoals Rentola. Hier kun je gemakkelijk filteren op postcode en maximale huurkosten zodat je niet urenlang bezig bent om door irrelevante huurwoningen te kijken.
- Kom je qua inkomen in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar sta je laag op de wachtlijst? Kijk dan eens of je samen met één of meer vrienden meer geluk hebt op de private huurmarkt.
- Denk eens aan anti-kraak wonen. Genoeg (bedrijfs)panden staan leeg. Soms worden die verhuurd, totdat er een nieuwe bestemming voor het gebouw is. Dat brengt natuurlijk onzekerheid met zich mee, maar in de huidige huizenmarkt is het misschien toch een optie.
Huis kopen? Zorg voor een flinke zak met geld
Om verschillende redenen is het kopen van een huis de laatste jaren lastiger geworden. Vroeger kon je nog wat meer lenen dan de marktwaarde van het huis. Tegenwoordig is dat niet meer zo. De kosten koper moet je dus altijd zelf betalen. Bij een huis van 400 duizend euro heb je dan al snel een spaarrekening met 20 duizend euro nodig.
Is overbieden noodzakelijk om de woning te kunnen krijgen? Dan komt dat bedrag hier nog eens bovenop. Ook de hoge rente werkt in je nadeel als je een huis wil kopen. Hierdoor kun je namelijk minder lenen.
Mogelijkheden voor huizenkopers
Wil je je kans vergroten om een huis te kunnen kopen? Mogelijk geven deze opties je een zetje in de goede richting:
- Bestaande schulden aflossen, zodat je meer kunt lenen. Denk hierbij ook aan je creditcard en aan een telefoonabonnement inclusief smartphone.
- Samen met vrienden een huis kopen.
- Bied je op een huis? Schrijf hier dan een aanbevelingsbrief bij waarin je iets over jezelf en over je situatie vertelt. Sommige verkopers zijn hier gevoelig voor.
- Hebben je ouders veel spaargeld? In 2022 mogen zij jou belastingvrij ruim een ton schenken voor de aankoop van een huis.
- Heb je sinds de laatste hypotheekberekening een salarisverhoging gekregen? Laat dan opnieuw een berekening maken. Iedere duizend euro die je meer kan lenen, betekent dat je meer speelruimte hebt tijdens het bieden.
- Zocht je tot nu toe steeds in de randstad? Kijk dan ook eens naar huizen in het noorden of oosten van het land, waar de woningen goedkoper zijn.
- Ben jij een klusser, of heb je handige (schoon)ouders of vrienden? Dan kun je ook kijken naar huizen die al wat gedateerder zijn. Hier betaal je minder voor, en door veel zelf te doen bespaar je de kosten van een aannemer of timmerman.