Gitaar leren spelen voor beginners

De gitaar is een veelgebruikt instrument. Het voordeel van een gitaar is dat je er veel verschillende soorten liedjes mee kunt spelen. Dit kan individueel, omdat je gitaar gemakkelijk begeleid kan worden met muziek. Alleen om die reden is het al leuk om gitaar te leren spelen. Maar waar moet je opletten als je gitaar wilt leren spelen als beginner? Hieronder enkele tips. Lees dus snel verder voor gitaar leren spelen: tips!


Tip 1: niet op een elektrische gitaar te beginnen

Veel mensen hebben de behoefte om met een elektrische gitaar te leren gitaar spelen. Natuurlijk is dit ook hartstikke leuk, want het heeft een mythisch karakter. Als beginner is het toch aan te raden om te beginnen op een akoestische gitaar. Van een akoestische gitaar kun je later dan altijd nog overstappen naar een elektrische gitaar. Je mist namelijk het fundament als je niet begint op een akoestische gitaar. Bovendien moeten je vingers ook nog gewend raken aan de stalen snaren.

Een akoestische gitaar is hiervan voorzien, dus dan kun je daar sneller gewend aan raken met je vingers. Dit is handig voor als je later dan toch wilt besluiten om op een elektrische gitaar te gaan spelen.

Tip 2: Opwarmen voor je gaat spelen

Bij het gitaarspelen is het van belang om je vingers altijd op te warmen. Het is belangrijk om dit al bij de basis te leren, zodat het een gewoonte gaat worden in de toekomst. Bij het opwarmen is het van belang om dan iets te spelen dat je al beheerst. Bijvoorbeeld een bepaalde simpele melodie. Deze kun je dan even twee minuten spelen en daarna zijn je vingers volledig opgewarmd.

Nadat je vingers dan zijn opgewarmd, is het natuurlijk belangrijk om over te gaan op nieuwe liederen. Het is ook bewezen dat door de warming-up je veel sneller kennis tot je neemt. Het is dus niet alleen aangenaam voor je vingers, maar bovendien ook nog eens erg relevant om sneller kennis te vergaren en nieuwe liedjes aan te leren. En als beginner is dat natuurlijk heel leuk.

Tip 3: gitaar leren spelen: akkoorden tussenkopje van maken

De basis van vele gitaarliederen zijn de akkoorden. Het is dan ook van belang om bij: gitaar leren spelen: akkoorden tussenkopje van maken. De ene akkoord is een stuk ingewikkelder dan een ander akkoord. En bij het ene liedje heb je meer akkoorden nodig dan bij andere liedjes. Het leukste is om te beginnen met het spelen van liedjes met weinig complexe akkoorden. Dit is leuk, omdat je dan als beginner al snel een liedje kunt spelen.

gitaar instrument straatmuzikant
Gitaar spelen wordt door veel vrouwen als sexy gezien

Maar daarnaast is dit ook goed voor de basis van het gitaar leren spelen. Door al meerdere liedjes te kennen raak je gemotiveerder om ook andere liedjes te leren. En motivatie is een onderschat punt als het gaat om gitaar spelen. Zonder motivatie is de kans groot dat je na verloop van tijd je interesse verliest. Dan is in principe alles voor niks geweest, want je kunt een instrument bespelen ook zo weer verleren.

Tip 4: Gitaar leren spelen? Blijf consequent oefenen

Om het leerproces als beginner te versnellen, is het van groot belang om consequent te oefenen als beginner. Met consequent oefenen wordt dan bedoeld dat je elke dag bijvoorbeeld een halve uurtje moet gaan spelen. Soms is dit lastig val te houden, want er komt altijd wel iets tussen. Bovendien heb je vast altijd wel een smoesje waarom je juist die bewuste dag niet kon oefenen.

Toch is het verstandig om dit te proberen en het zo consequent mogelijk vol te houden. Het is namelijk verstandig om bijvoorbeeld elke dag een kwartiertje te oefenen, dan dat je een bepaalde dag een paar uur gaat oefenen. Uiteindelijk zal degene die elke dag consequent een klein dagdeel oefent sneller vooruitgaan.

Merk je toch dat de gitaar niet het juiste instrument is voor jou? Probeer dan eens de piano te bespelen.

Tip 5: koop een gitaar die bij je past

Het is belangrijk om een gitaar te kopen die bij je past. Hiervoor kun je je het beste laten adviseren door een professional. Er is ongetwijfeld wel ergens een muziekwinkel bij je in de buurt. Als beginner hoef je nog geen hele goede gitaar te hebben, maar wel een gitaar die ideaal is voor de manier hoe jij gaat spelen.