Een complete reisgids voor als je de Gouden Cirkel in IJsland wilt bezoeken

De Gouden Cirkel is een extreem populaire route in het zuiden van IJsland. Met prachtige uitzichten op de Gullfoss-waterval, het geothermische veld van Geysir en het National Park Thingvellir is een reis rond de Golden Circle de perfecte dagtour vanuit Reykjavik en is het een echte must voor als je naar IJsland gaat!


Wat is de Golden Circle?

De Gouden Cirkel is zeker één van de meest geliefde toeristische routes in IJsland. Het wordt ook wel ‘De Gouden Driehoek’ genoemd omdat het drie verbluffend mooie locaties bevat: een buitengewoon krachtige waterval, een geiser die vaak opkomt en een plaats die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De schoonheid van de hele regio wordt gekenmerkt door ongelooflijke landschappen en unieke locaties. De Gouden Cirkel is door de zeldzame geologische kenmerken ongetwijfeld een juweeltje, dat je nergens anders in de wereld zult aantreffen en het is zo dicht bij elkaar gelegen, dat je ze in slechts één dag kunt bezoeken.

Wanneer deze schoonheden worden gecombineerd met de lokale gastvrijheid en de traditionele gerechten, is het niet verrassend dat de Gouden Cirkel op bijna elke bucketlist van elke bezoeker staat. De Gouden Cirkel is de perfecte dagtrip vanuit Reykjavik en is een must voor iedereen die naar IJsland reist.

De 3 belangrijkste attracties

De klassieke Gouden Cirkel tour bestaat uit de drie populairste toeristische attracties van IJsland: de Gullfoss-watervall, het geothermisch gebied rondom de Geysir en het National Park Þingvellir (Thingvellir). De route bestrijkt ongeveer 250 kilometer (155 mijl) en loopt van de hoofdstad naar het midden van IJsland en weer terug. Het is vooral voor mensen, die een korte tussenstop maken of mensen die gewoon niet veel tijd hebben, de perfecte dagtrip vanuit Reykjavík. Zowel in de winter of in de zomer

 1. National Park Thingvellir
 2. Het geothermisch veld rondom Geysir
 3. De Gullfoss-waterval

Overige tips

Naast de 3 bekende hoofd attracties raden wij zeker aan om de volgende activiteiten mee te nemen in je planning:

 • Snorkelen in Silfra
 • Jet boottocht in Hvita
 • Rafting in Hvita
 • Tocht op een gletsjer-sneeuwmobiel van het Gullfoss Cafe
 • Zwemmen in de Secret Lagoon
 • Lokaal eten proeven
gullfoss waterval ijsland

De Gullfoss-waterval

De eerste stop tijdens de Golden Circle route is de majestueuze Gullfoss-waterval. Het is zonder twijfel één van de beroemdste watervallen van IJsland. De naam Gullfoss betekent ‘Gouden waterval’ of ‘Waterval van goud’. Het komt uit in de gletsjerrivier Hvítá en de waterval valt in twee trappen, die bijna haaks op elkaar staan; de eerste trap heeft een lengte van 11 meter, de tweede trap heeft een lengte van 21 meter.

Gullfoss bezit een immense kracht, die je zelf kunt ervaren wanneer je er naartoe loopt. Hier kun je de nevel van het gletsjerwater op je gezicht voelen en op zonnige dagen is het zeer waarschijnlijk dat er een regenboog verschijnt.Als je naast deze verbazingwekkende waterval staat en naar de enorme hoeveelheden water die met grote kracht in de diepe en kronkelende kloof tuimelt, zul je de kracht van de IJslandse natuur nog meer gaan waarderen. De Gullfoss-waterval is een prachtige natuurlijke plaats, die geen enkele bezoeker van IJsland mag missen.

Thingvellir Nationale Park

Het National Park Þingvellir is één van de belangrijkste historische en geologische vindplaatsen van IJsland. Het eerste parlement van IJsland, Althing (Alþing), werd daar in het jaar 930 na Chr gesticht. Althing is het oudste nog werkende parlement ter wereld.

Thingvellir staat ook bekend om zijn geologie. Hier kun je zien waar de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen samenkomen, evenals de manier waarop die platen uiteen zijn gaan drijven. Een bezoek aan Thingvellir stelt je in staat om kennis te maken met de grootste historische locatie van IJsland. Tijdens je verkenning onthul je bij elke stap die je zet meer natuurlijke wonderen.

Het nationale park heeft een groot bezoekerscentrum, dat dichtbij een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht op de omgeving ligt. Vanaf hier zijn er voetpaden, die naar beneden naar de openingen tussen de continentale platen leiden. Het bezoekerscentrum biedt ook een interactieve multimediatentoonstelling, een klein buffet en een souvenirwinkel.

Geysir waterval foto

Het geothermisch gebied rondom Geysir

Het geothermische veld rondom Geysir is een wereldberoemd gebied voor geothermische warmwaterbronnen. Een geiser is een warmwaterbron, die wordt gekarakteriseerd door het met tussenpozen de lucht in spuiten van water en stoom. Het woord geiser komt van ‘geysir’, de naam van een bekende geiser bij Haukadalur, IJsland. Deze naam komt weer van het IJslandse werkwoord gjósa, wat ‘spuiten’ betekent. Het geothermische veld heefteen totale oppervlakte van ongeveer 3km².

De meeste bronnen zijn uitgelijnd langs een 100 meter brede strook land die in dezelfde richting loopt als de tektonische platen, namelijk van zuid naar zuidwest. Je kunt de warmwaterbronnen verkennen, de stoom uit de grond zien opkomen en de zwavel van dit fenomenale natuurwonder in de lucht ruiken!

Hier zul je enkele van de zeldzaamste manifestaties van de ondergrondse vulkanische activiteit kunnen ervaren. Een vaak uitbarstende geiser is een aanblik, die je zeker met verwondering en ontzag zult ervaren. Wandelend langs de voetpaden zie je overal de ongelooflijke kracht van de aarde. Krachtige fumarolen, borrelende modderpotten, kokend hete bronnen en stomende grond bedekt met kleurrijke mineralen zijn overal te vinden.

Geysmid Geysir heeft ook een geweldig bezoekerscentrum. Het geeft toeristen de kans om een aantal heerlijke lokale gerechten te proeven en te winkelen voor een aantal unieke souvenirs, waarvan er vele zijn vervaardigd door de lokale bevolking.

Extra stops voor tijdens de Golden Circle tour in IJsland

Als je een hele dag aan je Gouden Cirkel avontuur kunt besteden, kun je de tour uitbreiden door een paar extra stops toe te voegen. Als je tijd hebt, zorg dan dat je zoveel mogelijk plaatsen uitzoekt. In de omgeving vind je een prachtige natuur en leuke activiteiten. Dit zijn de meest opmerkelijke stops voor tijdens de Gouden Cirkel tour in IJsland:

 • De Gjabakkahellir Cave
 • De krater van Kerid
 • De Faxi-waterval
 • De Secret Lagoon
 • Hvítá River Sprong
 • Laugarvatn Fontana Spa
 • Efstidalur Farm
 • Skálholt
 • Slakki Zoo
 • Sólheimar Eco-Village