Wist je dat een laptop na gemiddeld een jaar of vijf afgeschreven is? En dat het zo’n typisch product is, waarvan mensen niet goed weten wat ze er dan mee moeten? Het gevolg: de laptop belandt ergens achter in een kast. Zonde, want inleveren loont. Benieuwd waarom? Lees dan verder.
Inhoud van dit artikel
Oude laptops inleveren
Je kent het wel: je laptop wordt steeds trager of start niet goed meer op. Of je doet het meeste (online) werk inmiddels op je telefoon of tablet, waardoor je laptop overbodig is geworden. Als hij nog goed genoeg is, kun je hem verkopen. Anders is weggooien de beste optie. Maar doe dit altijd verantwoord. Een oude laptop inleveren biedt namelijk vele voordelen:
Duurzaamheid is belangrijk
Een laptop wordt gemaakt van diverse grondstoffen en bevat ook stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Te denken valt bijvoorbeeld aan de stoffen in de batterij of het scherm. Dit is een van de redenen, waarom oude laptops inleveren een betere keuze is. Op deze manier kunnen de gebruikte stoffen hergebruikt worden. Het recyclen van producten wint dan ook in toenemende mate aan terrein, waarin ook jij je steentje zeker kunt bijdragen.
Veiligheid staat voorop
Je oude laptop ongebruikt laten staan is niet nodig, maar weggooien bij het grofvuil is absoluut niet verstandig. Niet alleen vanwege het milieu, zoals hierboven besproken, maar ook in verband met je eigen veiligheid. Veel laptops staan boordevol persoonlijke gegevens en je wilt tenslotte niet dat deze gegevens in verkeerde handen komen. Het is dus belangrijk dat de software op een professionele manier wordt vernietigd. Zo ben je er zeker van dat je misbruik voorkomt.
Een extra zakcentje
Iedereen kan wel iets extra’s gebruiken, niet waar? Als jij je oude laptop inlevert, dan staat hier meestal een vergoeding tegenover. Rijk zul je er niet van worden, maar alles is mooi meegenomen. Nog een voordeel van recyclen dus!
Hoe werkt het precies?
Als het goed is, is het belang van oude laptops inleveren je nu helder, maar wellicht vraag jij je af hoe het dan in zijn werk gaat?
Datavernietiging
Natuurlijk denk je eerst aan je data. Voor dataverwijdering zul je echt een IT-specialist nodig hebben. Vaak is dit ook degene die weer kan zorgen voor de overige recycling van je oude laptop, dus daarmee sla je twee vliegen in één klap.
Waar inleveren?
Waar kun je hem vervolgens voor recycling naartoe brengen? Het beste is om hiervoor een afspraak met een IT-recycling specialist te maken. Je bent er op die manier zeker van dat alles goed en veilig verloopt. Dit in tegenstelling tot de milieustraat. Je kan hem hier ook kwijt, maar je bent dan niet zeker van wat er mee gebeurt. Met een ophaaldienst als extra service, kost het je bovendien geen moeite.
De vervolgstappen
Na inlevering wordt de logistiek afgehandeld, waarbij je ook een milieucertificaat ontvangt. Vervolgens gaat men stapsgewijs te werk. Brandbare onderdelen (zoals de batterij) worden verwijderd, gevolgd door de printplaten. Hierna wordt al het overige klein gemaakt, om zo te kunnen dienen als grondstoffen voor andere producten.