• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Finance
  • /
  • Het leven is al duur genoeg: zo houd je geld over voor leuke dingen

Geld besparen is een hot topic. Alles wordt duurder, maar helaas verdienen we in verhouding niet zoveel meer. We moeten dus ergens in ons budget geld besparen zodat we meer overhouden voor leuke dingen. Je werkt immers om te leven en niet andersom. 

Waarom besparen?

Besparen is fijn zodat je aan het eind van de maand in ieder geval nog wat geld overhoudt. Dit kun je op je spaarrekening zetten, je weet immers nooit of je het met deze stijgende prijzen over een tijdje nog harder nodig hebt. Of je bespaart met een andere reden. Je wilt namelijk geld overhouden voor de leuke dingen in het leven. Spontane uitjes, een biertje op het terras of die vakantie waar je al het hele jaar naar uitkijkt. Nu de prijzen stijgen wordt het steeds lastiger om dat geld bij elkaar te schrapen. Door te besparen op vooral vaste lasten zoals abonnementen, energie en boodschappen houd je elke maand wat over en dat kun je dan weer mooi gebruiken om je leven wat leuker te maken. 

Prijzen vergelijken

Door slimme keuzes te maken bespaar je vaak al een hoop geld. Prijzen vergelijken loont altijd. Het voordeel van het internet is dat je van alle winkels of aanbieders de prijzen online kunt opzoeken en dus kunt vergelijken met elkaar. Hieruit kun je dan voor jou de beste optie kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een abonnement voor sim only vergelijken, Als je op zoek gaat naar de beste aanbieding, kun je per maand behoorlijk wat geld besparen. Let ook goed op het aantal belminuten en gigabytes dat je nodig hebt. Tegenwoordig kun je op veel plekken wifi gebruiken en bellen kan ook zonder gebruik te maken van je minuten. Wellicht kun je dus met een veel kleiner abonnement uit de voeten dan dat je nu hebt. 

Breng je uitgaven in kaart

Wees op de hoogte van je eigen uitgavenpatroon. Check wekelijks wat er in en uit gaat, maak potjes aan via je bankrekening app en gebruik een boekje of excelsheet waarin je je uitgaven noteert. Budgetteren alleen in je hoofd is niet verstandig, want in de praktijk is het lastig om je aan een bepaalde verdeling in je uitgaven te houden. Wat je op je rekening hebt staan geef je uit, terwijl je daarbij niet nadenkt over wat je aan het eind van de maand nog nodig hebt. Hoe beter je op de hoogte bent van je in- en uitgaven, hoe makkelijker je overzicht krijgt in waar kansen liggen om te besparen. Soms geef je zonder dat je het doorhebt veel geld uit aan kleine dingen. Zoals een lunch op kantoor, eten bestellen in plaats van zelf koken of die paar shirts die je toch elke maand weer koopt. Zodra je meer inzicht hebt in dit soort uitgaven kun je daar ook beter inspelen. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd genoeg boodschappen in huis hebt zodat je niet meer hoeft te bestellen en dat je je eigen lunch mee kunt nemen naar je werk. 

Stunten met prijzen

Veel artikelen kun je het beste alleen in de aanbieding kopen. Zoals wasmiddel, toiletartikelen, houdbaar voedsel of wc-papier. Dit kun je allemaal heel goed bewaren en dus ook prima groots inslaan. Houd de aanbiedingen van verschillende supermarkten of drogisterijen goed in de gaten. Het scheelt je al snel tientallen euro’s. En nog een bijkomend voordeel is dat je weer maanden lang niet hoeft na te denken over dit soort aankopen. 

Meer geld genereren

In plaats van geld besparen kunt je ook kijken of je meer geld kunt verkrijgen. Werk je niet fulltime, denk dan eens na over het maken van meer uren. Veel sectoren zitten op dit moment met een krapte aan personeel, dus grote kans dat jij wel een dag meer kunt werken. Ook zijn er natuurlijk andere mogelijkheden om geld te verdienen, bijvoorbeeld door te investeren in crypto of anderen beleggingen. Het geld dat je hebt bespaart via bovenstaande manieren kun je hier bijvoorbeeld instoppen. Op die manier kun je met geld meer geld maken.

Maak je spaardoelen behapbaar en concreet

Wil je graag geld sparen zodat je het overhoudt voor een bepaald doel? Maak je doel concreet, bijvoorbeeld €1500 voor je volgende vakantie. Hiervoor zet je elke maand bedrag X opzij. Hierdoor is het makkelijker om dat geld apart te zetten, je weet immers waar je het voor doet. Om zeker te weten dat je het geld ook niet uitgeeft, kun je kiezen voor een spaarrekening waarbij het niet mogelijk is, of langer duurt om het naar je betaalrekening over te maken. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>