februari 17

Handig om te weten, de verschillen in adapters

0  reacties

Dit artikel gaat over docking stations en adapters, die op een laptop kunnen worden aangesloten om het aantal poorten uit te breiden. Als het apparaat direct op een laptop wordt aangesloten, praten we over een station. Als de aansluiting via een kabel gaat, zullen we ze hier adapters noemen.

Waarom een docking station of adapter

De gedachte is dat behalve als portable computer, een laptop ook veel op een vaste plek wordt gebruikt, vergelijkbaar met een zogenoemde desktop computer. Het is daarom handig als je met geringe inspanning allerlei apparatuur kunt aansluiten, die op de genoemde vaste plek achterblijft. Voorbeelden zijn een beeldscherm (groter dan die van je laptop), een toetsenbord, een muis, een printer, een scanner en een vaste internetaansluiting. Daarom zijn er docking stations en adapters op de markt. Er zijn laptops met maar weinig aansluitingen (poorten) en dat aantal kan met een adapter of station gemakkelijk worden uitgebreid.

Docking station

Een station is doorgaans merkgebonden. Ze moeten goed passend aansluiten op een laptop. Zo is een station voor een Apple laptop niet geschikt voor andere merken. In feite is er weinig aanbod van docking stations. Adapters zijn flexibeler in gebruik en meer gemeengoed.

Kabelaansluiting

Zoals gezegd, wordt een adapter aangesloten op een laptop met een kabel. Dat kan zijn een USB-C, USB 3.0 of USB 2.0 kabel. De bedrijven Intel en Apple promoten Thunderbolt als een opvolger van USB 3.0., dat USB-C als fysieke aansluiting gebruikt. Thunderbolt wordt echter nog weinig gebruikt.

USB-C

Vanaf 2014 krijgen steeds meer laptops (en andere apparaten) een USB-C aansluiting. Een dergelijk aansluiting kan worden gebruikt voor stroom, data, video en audio. Een USB-C aansluiting en kabel bieden ondersteuning voor onder meer DVI, VGA, HDMI en het al genoemde Thunderbolt. Stroomoverdracht kan tot 100 watt. Dat je via dezelfde verbinding met stroom kan voeden, is een sterk punt.

HDMI

High-definition multimedia interface (HDMI) is voor audio en video. Voor HDMI zijn er switches op de markt. Als je beeldscherm maar een HDMI-ingang heeft, maar je wilt kunnen schakelen tussen diverse bronnen, waaronder laptops en een DVD-speler, dan is een HDMI switch een prima oplossing. Het schakelen kan plaatsvinden vanaf een afstandsbediening. Er bestaan ook splitters. Die kunnen worden gebruikt om het signaal van een bron, een laptop bijvoorbeeld, naar diverse beeldschermen te leiden. De functionaliteiten van een HDMI switch en splitter worden gecombineerd in een zogenoemde HDMI-matrix.


Tags


You may also like

Wat is het geschatte vermogen van Jia Ruan?

Bar maken in je tuin

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>