Hier moet je aan denken bij de aanbouw van een serre

Posted in  Home  on  mei 16, 2024 by  San0 comments
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Home
  • /
  • Hier moet je aan denken bij de aanbouw van een serre

Een serre kan de waarde van een woning flink verhogen. Het zorgt direct voor meer woonoppervlakte en het geeft je woning een unieke uitstraling. Maar omdat het bouwen van een serre een flinke investering is, is het wel belangrijk om de juiste keuzes te maken. Om te weten waar je aan moet denken en hoe je ervoor zorgt dat de serre geheel naar wens is. In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij. 

Woonserre? Zorg voor voldoende isolatie en goede zonwering 

Laat je een serre aan het huis bouwen? Een zogenaamde woonserre? Dan zien we meestal dat de overkapping van gelaagd glas wordt gemaakt. Dat ziet er heel mooi uit en maakt ook dat het huis veel lichter wordt en ruimtelijker oogt. Helaas zien we ook dat het hierdoor ongelooflijk warm kan worden in huis. Je kunt het dan vergelijken met een glazen kas. 


Om dit te voorkomen is het belangrijk dat er over goede zonwering wordt nagedacht. Win daarom advies in bij een specialist en laat de zonwering goed inmeten. Zo weet je zeker dat je op de warmste dagen van het jaar de zon buiten de deur kunt houden en het niet onnodig warm wordt in huis. Het fijne van zonwering is bovendien ook dat je zelf bepaalt of je deze gebruikt of niet. In het voorjaar en het najaar kan de zon in huis immers wel erg fijn zijn. Door de serre verwarmt het huis sneller, waardoor je ook veel minder hoeft te stoken. 

Naast goede zonwering is ook voldoende isolatie van belang. Kies daarom bij de aanbouw al voor goed geïsoleerde profielen. Deze zijn misschien wat duurder, maar op de lange termijn betaalt dit zich vanzelf terug. Ook op het gebied van wooncomfort. 

Denk aan ventilatie 

Als er in de serre geleefd wordt, is het ook van essentieel belang dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Als er onvoldoende geventileerd kan worden, zullen er ongetwijfeld vochtproblemen ontstaan. Hierdoor tast je het fundament van de woning aan, zal het schilderwerk slechter worden en kunnen er schimmels en daardoor zelfs ook gezondheidsproblemen ontstaan. Houd hier tijdens de bouw dus al rekening mee. 

Kies voor de juiste specialist 

Een serre bouwen is absoluut specialistenwerk. Daarom is het belangrijk dat je de juiste vakman kiest. Vergelijk daarom niet alleen offertes op basis van prijs, maar ook zeker op basis van ervaring en reviews. Zo weet je zeker dat je enkel de beste mensen inschakelt voor deze klus.

Vergunning nodig? 

Heb je een vergunning nodig als je een serre laat bouwen? Dit is afhankelijk van de grootte. Als het gaat om een oppervlak van minder dan 30 m2, dan is een vergunning niet nodig. Wel bestaat er dan een meldingsplicht. Gaat het om een grotere serre? Dan ben je wel verplicht om een vergunning aan te vragen. Tevens is het slim om in dit geval de buren in te lichten om problemen achteraf te voorkomen. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>