Hoe drink je whisky? De ultieme gids om whiskey te drinken als een expert!

Posted in  Health  on  januari 20, 2022 by  San0 comments
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Health
  • /
  • Hoe drink je whisky? De ultieme gids om whiskey te drinken als een expert!

Hoe drink je whiskey is een vraag die wij vaak terug zien komen. Whiskey wordt namelijk gezien als de ultieme mannendrank. In principe is het drinken van whiskey natuurlijk niet heel lastig. Iedereen kan wel een paar glazen whisky naar achter gooien en uiteindelijk dronken worden.

Wist je alleen dat er heel wat eigenaardigheden en kanttekeningen zijn waar je absoluut rekening mee moet houden als je Whiskey gaat drinken? Denk hierbij aan het type glas maar ook aan de aroma’s van de whiskey. In dit artikel leggen we je alles uit over het drinken van whisky.

Het type glas

Je gaat het waarschijnlijk niet geloven maar de smaak van whiskey is niet in ieder glas hetzelfde. Dit komt omdat de vorm van een glas invloed heeft op de smaak (dit geldt ook voor wijn & bier trouwens). Wanneer je drankje bijvoorbeeld in een longdrink glas met ijs geserveerd wordt zullen bepaalde aroma’s gemaskeerd worden wat de smaak zal anders worden.

Tijdens het proeven van whiskey is het belangrijk dat je het glas bij de voet of stam vasthoudt. Dit doe je omdat je de whiskey dan goed kan swirlen in het glas waardoor deze kan ademen en er verborgen aroma’s vrijkomen. Bovendien is het zo dat de whiskey geen last heeft van de temperatuur van je hand. Ohja, ook iets om rekening mee te houden: hoe wijder de schouders van het glas hoe meer het wordt blootgesteld aan de lucht. Hierdoor wordt het oxidatie proces versneld.

In het filmpje hierboven een handig overzicht van goede whiskey glazen.

Het reuken van de whiskey

Geur is een ontzettend belangrijk onderdeel tijdens het proeven of drinken van whiskey aangezien geur en smaak hand in hand gaat. Veel voorkomende aroma’s zijn noten van eik, vanille van de vaten, mais en wat tonen van bloem. De vraag is alleen hoe doe je dit nou het goed?

Het belangrijkste is dat je een fatsoenlijk glas hebt dat goed schoon is. Wanneer je glas helemaal schoon is giet je een klein laagje whisky in het glas en swirl je de whiskey in het glas zodat het de hele binnenkant bedekt. Gooi je glas leeg en maak jezelf klaar voor het echte werk. Vervolgens schenk je het glas iets meer dan helft vol en swirl je het wederom. Wanneer je de whiskey vervolgens gaat ruiken is het belangrijk dat je hele neus in het glas gaat.

Het proeven dan de whiskey

Het leukste van hoe drink je whiskey? Het proeven! Het ideale alcoholpercentage voor whiskey is 40%, houd hier dan ook rekening mee tijdens de eerste slok. Laat de whiskey vervolgens rondgaan in je mond en probeer op te merken hoe deze whisky proeft aan de voorkant van je gehemelte onder de tong en uiteindelijk naar de achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem vervolgens diep in en uit om de volle smaak en aroma’s goed naar voren te laten komen.

Tip: lees ook “De 7 duurste whiskeys ter wereld”

Ijsklontjes in de whisky?

Ijs gebruiken in whisky is absoluut not done. De smeltende ijsblokjes zorgen er namelijk voor dat de whiskey te snel zal verdunnen. Dit heeft slechte invloed op de smaak van de whisky.

Wil je whisky toch graag koud drinken? Kies voor grote ijsklonten zodat deze ijsklonten onderling zorgen dat ze koel blijven. Hierdoor smelten ze minder snel. Ook kan je kiezen voor de zogenaamde ijskoude whisky stones. Deze zijn speciaal gemaakt voor whisky en lijken qua vorm op ijsklontjes alleen zijn ze herbruikbaar. Hierdoor geven ze wel koelte af maar doen ze dit zonder vocht af te geven.

Sommige mensen verwarren Amerikaanse bourbon vaak met Whiskey. Dit is echter niet hetzelfde. Lees hier meer over het verschil tussen whiskey en bourbon.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>