Wil je zelf de lekkerste koffie maken? Denk aan een romige cappuccino of een latte met een uitmuntende smaak? Zorg er dan voor dat je het beste uit je eigen koffiemachine haalt. Met de onderstaande tips kun je zelf altijd de smakelijkste koffie zetten.

1. Zorg voor verse koffiebonen

Met verse koffiebonen maak je altijd de authentiekste koffie. Deze is vol en vers van smaak. Uiteraard speelt de kwaliteit van de bonen hier wel een rol in. Zorg ervoor dat de bonen vers blijven en bewaar ze in een luchtdichte container. Zet de verpakking nooit in de zon en zorg voor een koele bewaarplek.

2. Zelf koffiebonen malen

Maal zelf je bonen en stop dan het mengsel in je koffiemachine. Het is een stuk lekkerder dan filterkoffie. Je hebt altijd verse koffie klaar, als je visite krijgt. Zorg voor verse bonen en maal ze kort voordat je de koffie zet. Wil je geen bittere koffie? Maal dan de bonen niet te fijn.

3. Gebruik reinigingstabletten voor je koffiemachine

Je koffiemachine moet natuurlijk ook lang mee kunnen gaan. Door de jaren heen, kan er een laag kalk in de machine ontstaan. Daarom zijn reinigingstabletten koffiemachine een goede keuze. Er zijn ontkalkingstabletten en gewone reinigingstabletten verkrijgbaar. De ontkalkingstabletten verwijderen de kalklaag.

Maar hoe ontstaat kalk dan? Kalk ontstaat door het gebruik van kraanwater in de koffiemachine. De gewone reinigingstabletten zorgen voor het reinigen van koffieresten. Ook worden olieresten en vetten verwijderd. Deze kunnen de machine dan niet meer verstoppen. Gebruik ook nooit agressieve schoonmaakmiddelen voor je koffiemachine. Deze kunnen de machine namelijk beschadigen. En daarbij is het belangrijk om de machine na elke honderd koppen koffie even een goede schoonmaakbeurt te geven.

4. Meet de juiste hoeveelheid koffie af

Gebruik niet overbodig veel of weinig koffie. De koffie kan dan te sterk of te waterig worden. De lekkerste koffie maak je met zeven gram koffie per honderd ml water. Daarnaast moet de koffie op de juiste temperatuur gemaakt worden. Deze temperatuur ligt ongeveer tussen de 90 en 96 graden Celsius. Bij moderne koffiemachines kun je de temperatuur nauwkeurig instellen.

5. Experimenteer met verschillende soorten koffie

Maak zelf je latte, espresso of cappuccino. Probeer verschillende koffiesoorten, smaken en sterktes uit. Je komt er dan vanzelf achter wat jouw favoriete combinatie en hoeveelheden zijn!

6. Zorg voor een goede waterfilter

Veel volautomatische espressomachines beschikken over een waterfilter. Een waterfilter koffiemachine zorgt voor optimale waterkwaliteit, waardoor de kwaliteit van de koffie ook vooruit gaat. De filters gaan verkalking tegen. De smaak van je koffie wordt dus beter. Ook is de filter goed voor de levensduur van je koffiezetapparaat. Kalk kan namelijk voor verstoppingen en beschadigingen zorgen. De waterfilter zorgt voor puur water en minder kalkaanslag. Verder kun je het beste koffie met zacht water zetten. Dit bevordert namelijk ook de kwaliteit van de smaak van je koffie.

7. Koop altijd een koffiemachine van goede kwaliteit

Goedkopere koffiemachines hebben meestal minder mogelijkheden. Vaak hebben ze een kortere levensduur en zijn de specificaties erg mager. Het is dus uiteindelijk voordeliger om voor een goed apparaat te kiezen. Laten er

tegenwoordig nou net veel soorten koffiemachines op de markt zijn die over verschillende mogelijkheden beschikken.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>