Hoe hebben de betaalmiddelen zich door de jaren ontwikkeld?

Posted in  Lifestyle  on  april 21, 2022 by  San0 comments
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Hoe hebben de betaalmiddelen zich door de jaren ontwikkeld?

Betaalmiddelen hebben een grote groei door de jaren heen meegemaakt. Zoals mensen vroeger met zout deden onderhandelen, doen mensen nu met Bitcoins onderhandelen. De betaalmiddelen groeien met het tijdperk mee. Nu zitten we in het technologische/elektronische tijdperk waardoor we ook een elektronisch betaalmiddel hebben gecreëerd. Om het huidige betaalmiddel te kunnen begrijpen moet je de geschiedenis van de betaalmiddelen ook begrijpen. Daarom wordt hier een samenvatting gegeven van de geschiedenis van betaalmiddelen.

Zilver en goud

Het eerste betaalmiddel was het ruilen van goederen. Ze gebruikte toen nog geen neutraal betaalmiddel. Het eerste betaalmiddel waren zilveren staven. De geschiedenis zit vol met betaalmiddelen zoals zout en specerijen of schelpen, maar het eerste echte betaalmiddel was zilver. Zilver was natuurlijk alleen echt in bezit van de rijke bevolking. Er waren ook kleine zilverstukken die de gemiddelde bevolking bezat. Goud volgde enkele jaren later. Goud was vooral het betaalmiddel van de rijken. In Turkije werden de eerste munten gemaakt. Deze werden van zilver en goud gemaakt. Op elke munt werd geschreven hoeveel goud of zilver in de munt zat.

Eerste muntstukken 

Omdat zilver en goud zeldzaam waren, maakten mensen muntstukken van andere metalen zoals brons of koper. Hierdoor kreeg geld minder waarde. Geld kreeg meer een nominale in plaats van een letterlijke waarde. Koper is namelijk niets waard. Een koper muntstuk is geld waard omdat er bijvoorbeeld €1 op geschreven staat.

Papiergeld

Na muntstukken werd papiergeld ontworpen. Dit heeft geen letterlijke waarde maar alleen nominale waarde. Het betaalmiddel werd minder waard. Het kreeg alleen waarde door de tekst die erop staat. Hoe meer papiergeld er gedrukt werd, hoe minder het geld waard werd. Papiergeld wordt tot de dag van vandaag nog steeds gebruikt. 

Digitaal bankieren

Papier- en muntgeld wordt steeds minder gebruikt. De wereld is aan het digitaliseren en daardoor is geld dus ook aan het digitaliseren. Tegenwoordig worden meeste transacties met internetbankieren of creditcard of pinpas gedaan. Geld is hierdoor niet eens tastbaar. Banken moeten wel een hoeveelheid goud hebben dat staat tegenover een hoeveelheid online geld. Deze goudvoorraad is tegenwoordig ook steeds minder nodig.

Cryptovaluta

De ontwikkeling van betaalmiddelen is tot de dag van vandaag nog steeds bezig. In 2009 kwam er namelijk een nieuw betaalmiddel op aarde, de Bitcoin. Deze Bitcoin is onafhankelijk van de overheid en de banken. Dit betaalmiddel is compleet afhankelijk van een bepaalde technologie. Er bestaan bedrijven zoals Amdax die de handel in de cryptomunten bemiddelen. Tegenwoordig wordt de Bitcoin ook geaccepteerd als betaalmiddel voor producten. Het eerste product dat werd gekocht met een Bitcoin was een pizza. Handelen in Bitcoin brengt wel risico’s met zich mee. Informeer bijvoorbeeld op http://amdax.com/nl/ voor de risico’s en voor hulp met investeren in Bitcoin of andere cryptomunten.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>