Als het zonnetje voorzichtig weer door de wolken begint te prikken, betekent het dat de lente eraan komt. En straks de zomer. Iedereen heeft weer zin om op een terrasje te zitten onder de horeca parasol. Maar ook thuis proberen we het allemaal zo gezellig mogelijk te maken. Hoog tijd dus om een goede en stijlvolle parasol aan te schaffen om straks comfortabel in de tuin of op je terras te kunnen zitten. Maar het uitkiezen van een geschikte parasol kan best lastig zijn. Het aanbod aan parasols is vandaag de dag namelijk erg groot. Met behulp van onderstaand stappenplan kun je goed doordacht de juiste parasol kiezen!
Inhoud van dit artikel
Wil je een staande parasol of een zwevende parasol?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen bij het uitkiezen van een andere parasol, is of je een staande of een zweefparasol wilt gaan kopen. Bij een staande parasol zit de staander in het midden. Dit zorgt voor veel stabiliteit, maar kan lastig zijn qua ruimte: rond de staander kun je bijvoorbeeld lastig een tafel neerzetten. Een zwevende parasol is duurder, maar ook flexibeler te gebruiken.
Welke vorm moet het doek hebben?
Tegenwoordig kun je parasols kopen met ronde doeken of in een vierkante vorm. Een vierkante parasol ziet er strak en modern uit, maar kun je vaak niet goed inklappen als deze boven een tafel staat. Een ronde parasol klapt daarentegen gemakkelijker in, maar heeft weer als minpunt dat je met deze parasollen minder schaduw kunt creëren.
Wat voor materiaalsoort wil je?
De twee meestgebruikte materiaalsoorten voor het doek van de parasol zijn katoen en polyester. Beide hebben als voordeel dat ze er strak en natuurlijk uit zien. Toch wordt parasoldoek van polyester het meest gemaakt en verkocht, omdat dit materiaal een aantal opvallende pluspunten heeft. Polyester is namelijk kunststof materiaal en daardoor erg sterk. Qua levensduur gaat polyester vaak jaren langer mee dan katoen, dat sneller scheurt of beschadigd kan raken. Verder zijn er qua kleuren en vormgeving met polyester erg veel mogelijkheden. Een klein nadeel van polyester parasolzeilen is daarentegen wel dat deze doeken kunnen verkleuren door de zon. Daarom is het slim om een beschermende hoes bij je parasol te kopen, om je parasol zo in een goede staat te houden. Hoesen beschermen namelijk niet alleen tegen de zon, maar ook tegen neerslag.
Welke parasolvoet moet je uitkiezen?
Ten slotte moet je beslissen welke parasolvoet voor jou geschikt is. Een van de belangrijkste punten van aandacht is het gewicht. Je hebt al snel 60 tot 100 kilogram nodig om de parasol veilig te kunnen plaatsen. Denk daarnaast na over het materiaal en het type voet: ga je voor graniet of beton? En moet de parasolvoet verrijdbaar zijn of is dat niet nodig?