Hoe kies je het beste internetabonnement?

Posted in  Finance  on  juni 23, 2022 by  San0 comments

Elke dag zie je weer andere reclames met de beste deals voor de snelste internetverbinding en het meest uitgebreide tv-pakket. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Hoe weet je nu welk internetabonnement het beste aansluit bij jouw situatie?

Jaren bij dezelfde aanbieder

Veel mensen blijven vaak jaren bij dezelfde aanbieder. Vaak omdat het makkelijkste is. Toch kan het verstandig zijn om je af en toe ook bezig te houden met andere aanbiedingen, eventueel van andere internetproviders. Het kan namelijk zijn dat na een aantal jaren er betere aanbiedingen op de markt zijn waardoor je eigenlijk teveel betaalt voor je huidige abonnement. Het kan ook zijn dat je abonnement niet helemaal meer aansluit bij je situatie, bijvoorbeeld omdat je meer bent gaan werken en daarom een snellere internetverbinding nodig hebt.

Wat heb je nodig?

De eerste vraag die je jezelf kunt stellen is, wat heb ik nodig? Veel providers van goedkoop internet bieden alles-in-1-pakketten. Heb je alles waar in zit wel allemaal nodig? Of kan het ook goedkoper zonder al die opties? Misschien heb je wel voldoende aan een goede stabiele internetverbinding en hoef je geen aansluiting voor vaste telefonie en heb je al die extra zenders ook niet nodig. Het is dus belangrijk om de juiste onderdelen met elkaar te vergelijken als je kiest voor een nieuw abonnement.

Welke snelheid internet heb je nodig?

Het belangrijkste is natuurlijk je internetverbinding. Daar moet je op kunnen vertrouwen. We kijken eerst naar de snelheid. Hoe snel je internet is ligt aan de prijs van je abonnement. Als jij het internet alleen gebruikt om te surfen en websites te bekijken is de allersnelste verbinding niet nodig. Wil je veel videobellen, streamen of gamen dan heb je over het algemeen een snelle verbinding nodig. Wat ook meespeelt is het aantal personen dat gebruik maakt van de internetverbinding. Als je een gezin hebt dat intensief het internet gebruikt, dan heb je al snel 100 of 200 Mbit/s nodig. Woon je alleen of met z’n tweeën, dan heb je aan 50 Mbit/s meestal wel genoeg. 

Een tv-pakket kiezen

Naast internet zit er vaak ook een tv-pakket bij een abonnement, soms in combinatie met vaste telefonie. Bij het tv-pakket zitten standaard de meest bekeken zenders. Wil je ook naar sportkanalen kijken, dan moet je daar vaak extra voor betalen. Wil je ook een tv-pakket dan kun je het beste verschillende aanbieders met elkaar vergelijken.

Vaste telefonie

Naast het tv-pakket is er ook vaste telefonie. Vaste telefonie kost je een paar euro per maand extra. Bij sommige providers krijg je vaste telefonie er gratis bij. Bel je nog heel veel via de vaste telefoon, dan kun je het beste kiezen voor een onbeperkte bundel. Bel je overwegend via internet dan kun je je afvragen of je vaste telefonie echt nodig hebt in je pakket.

Gebruik vergelijkers om over te stappen

Weet je wat je wilt en ben je erachter gekomen dat je huidige abonnement niet meer voldoet? Dan kun je het beste een aantal vergelijkingssites bezoeken. Zo kun je een aantal criteria tegen elkaar afzetten zoals prijs, duur van het contract etc. Zo zie je precies ewlke providers de beste aanbiedingen hebben zonder dat je appels met peren aan het vergelijken bent. Houd er rekening mee dat veel aanbieders klanten proberen te lokken met extra’s zoals extra zenders, cadeau’s of een half jaar korting. Kijk of je de inhoud van de aanbieding echt nodig hebt en laat je niet verleiden tot het aangaan van een abonnement dat uiteindelijk veel duurder uitvalt dan je had verwacht.

Wie regelt de overstap?

Als je hebt besloten om daadwerkelijk te gaan overstappen is het belangrijk om te kijken of je dit kosteloos kunt doen. Heb je nog een contract dan kan het zijn dat je de resterende maanden nog moet betalen. Zoek ook uit wie de overstap regelt. Moet je dit zelf doen of is er een overstapservice die alles voor je regelt. Bij sommige aanbieders krijg je een nieuw modem thuisgestuurd en moet je alles zelf installeren, andere aanbieders sturen kosteloos een monteur bij je langs om alles te regelen. In dat geval heb je er meestal geen omkijken naar.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>