Posted in  Luxury  on  februari 16, 2022 by  San0 comments

Je kunt op meerdere manieren geld verdienen met vastgoed. Ze verschillen in de hoeveelheid geld dat je nodig hebt en het risico dat je neemt. We zullen drie ervan in dit artikel aan de orde stellen.

Beleggingsfonds

Met een betrekkelijk gering bedrag en risico kan je deelnemen in een beleggingsfonds dat investeert in vastgoed. Dat functioneert hetzelfde als andere beleggingsfondsen. De fondsbeheerder gebruikt jouw ingelegd geld, samen met dat van andere investeerders, om te beleggen in vastgoed(projecten). Een beleggingsfonds investeert in diverse daarvan om het risico te spreiden. Maar er blijft natuurlijk een risico. Het rendement van een specifiek vastgoed(project) kan tegenvallen. Erger is als er een algemene malaise optreedt op de vastgoedmarkt. Risicospreiding werkt dan helaas niet meer.

Huis flippen

Een goede doe-het-zelver, eventueel met het gebruik van zzp’ers, kan een huis kopen dat potentie heeft, maar niet goed is onderhouden of waaraan zaken zijn te verbeteren, bijvoorbeeld verduurzaming. De bedoeling is dan om het vastgoed met winst weer te verkopen. Dat wordt huis flippen genoemd. Doorgaans zal een lening nodig zijn. De kosten daarvan, samen met die van de benodigde materialen en inhuurkrachten, en natuurlijk je eigen tijd, zullen moeten worden opgebracht met de winst die je behaalt met de verkoop van de gerenoveerde woning. En je wilt er natuurlijk een aantrekkelijk bedrag aan over houden. Je neemt namelijk een significant risico. De kosten van de verbouwing en/of de verkoopprijs van de woning kunnen namelijk tegenvallen.

Huis om te verhuren

Je kunt een pand kopen om dat vervolgens te verhuren. Voor de financiering van een huis dat je gaat verhuren, kan je een zogenoemde verhuurhypotheek afsluiten. Je wilt natuurlijk niet je volledig vermogen in een huis steken. In de volgende paragraaf gaan we in op die vorm van hypotheek. Als je voor de financiering, onderhoudskosten, verzekeringen, belastingen en andere verplichtingen minder kwijt bent dan de verwachte huurinkomsten, en dat verschil is de moeite waarde waard, dan is deze investeringsvorm zeker te overwegen. Je moet echter wel in staat zijn om eventuele periodes van leegstand te kunnen overbruggen.

Verhuurhypotheek

We noemden al de verhuurhypotheek, een hypotheek die je afsluit om een pand aan te kunnen kopen om dat vervolgens te verhuren. Een ‘normale’ hypotheek kan je namelijk alleen krijgen als je zelf de woning betrekt. De rente die je betaalt voor een verhuurhypotheek is significant hoger dan van een normale hypotheek. De hypotheekverstrekker gaat dan bij de financiering uit van de marktwaarde van het aan te schaffen pand, als dat eenmaal is verhuurd. Tussen de 70 en 80 procent van die waarde kan worden gefinancierd. Met een verhuurhypotheek heb je aan de ene kant geen recht op renteaftrek, maar aan de andere kant betaal je geen belasting over de huurinkomsten.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>