Hoe wis je het cachegeheugen van je Android smartphone?

Posted in  Gadgets, Tech  on  september 15, 2021 by  San0 comments
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Gadgets
 • /
 • Hoe wis je het cachegeheugen van je Android smartphone?

Weten hoe je het cachegeheugen van je Android smartphone kunt wissen, is handig wanneer je toestel nog te weinig opslagcapaciteit heeft. Door het cachegeheugen te wissen, maak je ruimte vrij en creëer je weer wat meer opslagcapaciteit. Hoe je dit kunt doen en waarom je dit zou doen, lees je allemaal in dit artikel!

Wat is een cachegeheugen?

In de zogenaamde “cache” worden allerlei bestanden van applicaties en andere diensten opgeslagen. Je kunt dit zien als een digitale opslag voor alle tijdelijke bestanden. In dat kader kun je onder meer denken aan de zoekgeschiedenis van YouTube of openstaande tabbladen in Google Chrome. Zo heb je allicht een beeld van het cachegeheugen van jouw Android smartphone.

Waarom zou je het cachegeheugen wissen?

Nu vraag je je misschien af waarom je het cachegeheugen van je Android smartphone eigenlijk zou wissen. Dat kunnen we eenvoudig toelichten. Na verloop van tijd raakt het cachegeheugen van je smartphone namelijk steeds voller. Het cachegeheugen zal op een gegeven moment zelfs helemaal vol raken, waardoor je minder vrije opslagruimte op je telefoon overhoudt. Door het cachegeheugen te wissen, zorg je ervoor dat er weer voldoende ruimte op jouw Android smartphone is en het toestel lang mee gaat.

Door het cachegeheugen af en toe te wissen, voorkom je dus dat jouw toestel vol raakt en kun je er lang van genieten. Andere manieren om lang van je Android smartphone te kunnen genieten, is bijvoorbeeld door gebruik te maken van een van de vele smartphonehoesjes. Of kies voor een telefoonhoesje met koord, waardoor het toestel niet alleen extra goed wordt beschermd maar ook veilig om je lichaam heen zit. Kortom, allerlei mogelijkheden om zo lang mogelijk van je Android smartphone te kunnen genieten.

Hoe wis je het cachegeheugen?

Het wissen van het cachegeheugen is super eenvoudig en snel gedaan. Je hoeft alleen maar de volgende stappen te volgen:

 1. Open “Instellingen” op je Android toestel;
 2. Scroll totdat je de optie “Opslag” ziet en tik hierop;
 3. Tik vervolgens op een applicatie/categorie die veel opslagruimte in beslag neemt;
 4. Tik op een applicatie;
 5. Tik als laatste op de knop “Cache wissen”;
 6. Tik tot slot op “Bevestigen”.

Nu zijn alle tijdelijke gegevens van de betreffende applicatie verwijderd en heb je dus weer wat meer vrije opslag. Het bovenstaande stappenplan kun je voor elke applicatie die veel cachegeheugen in beslag neemt herhalen. Je kan ook bij “Opslag” je applicaties sorteren van veel naar weinig opslagruimte. Ook handig!

Gebruikersdata wissen

Wanneer je iets van een applicatie downloadt, zal dit gerekend worden tot gebruikersdata en niet tot cachegeheugen. Desalniettemin neemt dit dus ook vrij ruimte in en is het evengoed belangrijk ook de gebruikersdata af en toe te wissen. De gebruikersdata van een applicatie op je Android smartphone wissen, doe je al volgt:

 1. Open “Instellingen” op je Android toestel;
 2. Scroll totdat je de optie “Opslag” ziet en tik hierop;
 3. Tik vervolgens op een applicatie/categorie die veel opslagruimte in beslag neemt;
 4. Tik op een applicatie;
 5. Tik dan op de knop “Opslag wissen”; 
 6. Tik tot slot op “Bevestigen”.

Je gebruikersdata wissen helpt ook om je telefoon op te schonen en daarom wordt het ook aangeraden dit eens in de zoveel tijd te doen met bestanden die je niet meer nodig hebt.

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>