januari 12

Hoeveel keer per weeks seks is normaal?

0  reacties

Seks en gezondheid gaan hand in hand. Onderzoek heeft het hebben van seks in verband gebracht met een slankere taille, een sterker hart en een lager risico op het ontwikkelen van prostaat- en borstkanker. Het is, omdat seks wordt geassocieerd met lagere percentages van depressie en een beter humeur, ook nog eens een zegen voor de geestelijke gezondheid.


Van 2010 tot 2014 was het gemiddeld aantal keer seks per week volgens onderzoekers negen keer minder per jaar dan tussen 2000 en 2004. Die daling in frequentie was zelfs nog meer bij getrouwde stellen, die samenwoonden, want die hadden 16 keer minder vaak seks.

hoevaak seks normaal

Maar wat is er aan de hand? “We kunnen alleen maar speculeren” zegt de eerste auteur van het onderzoek, Jean Twenge, een professor in de psychologie aan de San Diego State University en auteur van Generation Me. Maar de toename in tijd die wordt doorgebracht met werken en het opvoeden van kinderen kunnen mogelijke verklaringen zijn voor de daling van het hebben van seks tussen getrouwde mensen. Plus, dat door de toename van de kwaliteit en de toegankelijkheid van streamingentertainment de competitie voor vrije tijd is toegenomen. “Er zijn nu zoveel andere manieren om thuis vrije tijd door te brengen” zegt ze. De allure van Netflix en andere op apparaten gebaseerde afleidingen kan het hebben van seks minder belangrijk maken.

Maar ondanks deze dalingen in seksuele activiteit, zijn onze levens verre van seksloos. De gemiddelde volwassene geniet 54 keer per jaar van seks, wat neerkomt op iets meer dan ééns per week, laten de gegevens van Twenge zien. Terwijl gehuwde paren, die in hetzelfde huis wonen minder vaak seks hebben, hebben ze nog steeds ongeveer 51 keer per jaar seks.

Dat is maar goed ook, want één keer per week seks hebben, kan volgens onderzoek van Amy Muise, een assistent-professor in de psychologie aan de York University in Canada ‘optimaal’ zijn als je hoopt om het geluk te maximaliseren.

frequentie vrijen

Muise en haar onderzoeksteam ontdekten dat paren die veel seks hebben de neiging hebben om een beter welzijn te ervaren. “Seks wordt geassocieerd met een gevoel van meer voldoening in een relatie” zegt Muise. Maar meer dan eens per week seks hebben, lijkt de effecten voor het welzijn af te vlakken. Dat wil niet zeggen dat seks een paar keer per week (of meer) een slechte zaak is. Het lijkt koppels gewoon niet gelukkiger te maken, zegt ze.

Natuurlijk is het moeilijk om oorzaak en gevolg te laten zien als het gaat om seks en je gezondheid. Het leiden van een gelukkige, gezonde levensstijl leidt waarschijnlijk tot meer seks en de handeling zelf verbetert niet noodzakelijk je fysieke en mentale welzijn. Maar of seks een symptoom is of een oorzaak van welzijn, een gezond seksleven is het zeker waard.

Als je één keer per week niet haalt, kan het een goed idee zijn om meer seks te hebben, zolang het maar niet te geforceerd voelt. Ook kan je nieuwe dingen proberen, zoals seks in de auto.

koppels in bed

“Ik denk nog steeds dat paren baat kunnen hebben bij een beetje aanmoediging van buitenaf om meer seks te hebben” zegt Loewenstein. Dat is vooral zo als jij en je significante andere al heel lang samen zijn. “Als een stel al een tijdje samen is, is de aanwezigheid van de ander, zelfs zonder kleding, niet langer spannend of opwindend.” Maar dat betekent niet dat het doen niet zo leuk en stimulerend zal zijn als dat het was, zegt hij. Het kan gewoon net iets meer moeite kosten om je op te winden.


Tags


You may also like

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>