De Ideale Microfoon? Hier moet je op letten!

Een microfoon zet geluid, een akoestisch signaal om in een elektrisch signaal. Voor een versterkte weergave tijdens een concert, of om een geluidsopname te maken. Voor elk soort gebruik is er een ander soort microfoon. Voor een zanger of zangeres is de microfoon essentieel. Een microfoon dient zoveel mogelijk te passen bij de stem en de stijl. Zing je pop, rock, jazz dan is de microfoontechniek ook heel belangrijk. Er zijn grote klank- en kwaliteitsverschillen in microfoons en dat heeft niet altijd te maken met de prijs.

Zangmicrofoon
Er zijn speciale zangmicrofoons, zoals de overbekende Shure SM 58. Het zijn altijd microfoons van het cardioide of hypercardioide type. Dit zijn richtingsgevoelige microfoons die het geluid van voren registreren. Veel fabrikanten maken prima zangmicrofoons zoals AKG, Beyerdynamic, Sennheiser en Shure. Een microfoon moet bij je stem passen! Een dure condensatormicrofoon bijvoorbeeld is alleen prettig voor vocalisten met een uitstekende stem én stembeheersing omdat je werkelijk alles hoort.

Wireless
Vanwege de bewegingsvrijheid wordt steeds vaker draadloze microfoons gebruikt. Er zijn microfoons waar de zender al zit ingebouwd, maar er zijn ook losse opsteekzenders te koop die je op de bestaande microfoon kunt prikken. Via de bijbehorende ontvanger komt het signaal dan bij de mengtafel terecht. De kwaliteit verschillen betreffen vooral het zendbereik, de mate van gevoeligheid voor storingen en de beïnvloeding door andere zendsystemen, het frequentiebereik en de hoeveelheid ruis.

Onderverdeling
Microfoons zijn onder te verdelen in dynamische, condensator en ribbon microfoons. Er is een behoorlijk prijsverschil in deze verdeling. Dynamische microfoons maken gebruik van een spoel die beweegt in een magneetveld. De spoel is vervolgens verbonden met een membraan dat de geluidstrillingen opvangt waarmee het door inductie een elektronisch signaal opwekt. Condensator microfoons werken ook met een spoel, maar deze is veel gevoeliger en kunnen daardoor hogere frequenties beter weergeven.

Ribbon
De ribbon microfoon, ook wel band microfoon genoemd, maakt gebruik van een dun metalen bandje dat de trillingen opvangt. De microfoon wordt vooral gebruikt voor gitaarversterkers en overhead drums.