Iedereen wil graag gezond zijn, en hoe meer data je verzamelt over de gesteldheid van je lichaam hoe beter je daarop kan reageren en hoe gezonder je wordt is het devies. Maar is dit ook zo? Laten we de voor- en nadelen van een smartwatch eens op een rijtje zetten. Maar allereerst, wat is een smartwatch eigenlijk?

Geschiedenis smartwatch:

De smartwatch is geëvolueerd uit het ouderwetse mechanische uurwerkje dat je opa om zijn pols had hangen. Het eerste digitale horloge werd geïntroduceerd in 1972. Dit bracht nieuwe mogelijkheden. Naast tijd en datum kon er nu meer data verwerkt worden en dat bracht meer functies zoals, rekenmachientjes, games en screensavers. De meer moderne smartwatches meten je hartslag, hoeveel stappen je gelopen hebt en kunnen ook telefoontjes aannemen en whatsapp berichten tonen. 

Voordelen smartwatch:

  • Notificaties: Je telefoon heb je niet altijd bij je, je smartwatch wel. Zo mis je nooit belangrijke berichten of afspraken die je in je kalender hebt gezet. Het is goed mogelijk dat het meer rust biedt, wetende dat je dit soort zaken niet mist en wellicht kijk je daardoor ook minder op je telefoon.
  • Reizen: Je smartwatch kan net als je telefoon een navigatieprogramma runnen, maar in plaats van steeds naar je telefoon te grijpen hoef je enkel op je pols te kijken voor de juiste weg. 
  • Trendy: De designs van smartwatches zijn modern, je kan het uiterlijk van de smartwatch veranderen door het achtergrondje van je scherm aan te passen. Daarnaast kan je het bandje en daarmee de look vervangen bijvoorbeeld door een Fitbit Charge 5 bandje of een Galaxy Watch 4 bandje
  • Sport: Sporters zijn grootafnemers van smartwatches. Zij meten hun stappen, snelheid en aantal verbruikte calorieën. Daarnaast zijn de meeste smartwatches waterproof dus ook zwemmers maken er gebruik van.  
  • Gezondheid: Een smartwatch kan tal van data verzamelen over je fysieke gezondheid zoals: hartslag, bloedruk, temperatuur, bloedsuiker en slaappatronen. 

Nadelen Smartwatch:

  • Prijs: Smartwatches zijn prijzig. Voor een fatsoenlijk exemplaar betaal je al gauw meer dan 250 euro. 
  • Grootte scherm: Een kleiner schermpje betekent minder beschikbare informatie waardoor de mogelijkheden in vergelijking met een smartphone toch beperkt blijven. 
  • Batterij: Dat ouderwetse uurwerk van je opa hoefde alleen even opgewonden te worden, een smartwatch moet toch echt aan de stekker en heeft een beperkte batterijduur. En niets is vervelender dan dat het ding uitvalt terwijl je net een nieuw persoonlijk record aan het rennen bent op de 10 kilometer. 
  • Afleiding: We worden tegenwoordig al gebombardeerd met data waardoor onze concentratie steeds slechter wordt. Een smartphone kan je nog wegleggen, een smartwatch om je pols met een trilfunctie zou ervoor kunnen zorgen dat je nog meer afgeleid wordt tijdens dagelijkse bezigheden. 

Is een smartwatch iets voor jou? Het monitoren van vitale functies middels een smartwatch zou zeker kunnen bijdragen aan je algemene gezondheid. Ook je sportprestaties zouden een boost kunnen krijgen doordat je de progressie beter kunt monitoren. Maar je krijgt ook meer om over na te denken in een wereld die toch al bol staat van sociale competitie. Heb ik wel genoeg calorieën verbrand vandaag? Heb ik wel genoeg stappen gezet? Is mijn slaappatroon niet te onregelmatig? Stof tot nadenken, zalig zijn de onwetenden. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>