We kennen het allemaal: er gaat een virus rond en vroeg of laat krijg jij het net als je vrienden, familieleden en collega’s ook een keer te pakken. Hoe gezond je ook bent, een verkoudheid of de griep krijgen we allemaal een keer in de zoveel tijd.
Inhoud van dit artikel
Chronische gezondheidsklachten
Voor miljoenen Nederlanders is dit wat het betekent om ziek te zijn. Voor een hele andere groep van vele miljoenen Nederlanders betekent ziek zijn echter iets totaal anders. Ziek zijn is voor hen iets wat hen iedere dag treft. Velen van hen herinneren zich het deel van hun leven nog dat dit niet zo was – het deel van het leven waarin zij leefden zoals de eerste groep dat nog steeds doet. En velen van hen hebben de hoop ooit weer terug te keren naar die manier van leven.
Dat lukt een deel van die groep. Het is bekend dat een groep mensen weken, maanden en soms zelfs jaren bezig is om te herstellen van ziekte. Voor de een was een auto-ongeluk hier de aanleiding toe; voor de ander een kankerdiagnose en behandeling in de vorm van chemotherapie: dit kan soms jaren van vermoeidheid en andere vervelende gezondheidsklachten met zich meebrengen.
Een pilletje van de huisarts
Voor sommigen gaan deze klachten niet over. De huisarts heeft hier niet altijd een pilletje voor dat helpt om de klachten te verhelpen. Wat kan een mens die hiermee worstelt doen? Een gezonde leefstijl van gezond eten, stressreductie, goed slapen en veel of in elk geval voldoende bewegen doet vaak al een hoop goeds. Anderen keren zich tot alternatieve geneeswijzen zoals de Chinese geneeskunde of de Ayurvedische behandelmethoden die van het Indiase subcontinent afkomstig zijn.
Infrarood therapie
Aan dit rijtje wordt steeds vaker infrarood therapie toegevoegd. Dit is een ander type licht dan wat bij reguliere lichtterapie wordt gebruikt. Vooral bij klachten zoals seizoensgebonden depressies en slaapstoornissen lijkt het gebruik van fel licht uit het zichtbare deel van het spectrum veel mensen te helpen. Voor andere aandoeningen zoals vitiligo zijn weer andere vormen van lichttherapie nuttig.
In dit artikel verkennen we infrarood therapie. Dit is een type lichtterapie wat gericht is op de mitochondrien. De mitochondrien zijn de energiefabrieken van het lichaam die naast de energieproductie ook betrokken zijn bij tal van andere lichaamsprocessen. Voorbeelden van het laatste zijn de aanmaak van neurotranmitters en de regulering van celapoptose, het doen afsterven van een cel, wat een belangrijke rol kent bij kankerpreventie. In dit artikel gaan we dieper in op hoe infrarood (licht)therapie werkt, wat de ervaringen zijn van mensen die deze methode hebben toegepast voor hun kwalen en onderzoeken we kritisch de effectiviteit ervan.
De wetenschappelijke basis achter infrarood therapie
Infrarood therapie, ook bekend als infrarood lichttherapie of als near infrared therapie, gebruikt blootstelling aan daglicht of specifieke golflengtes aan de (infra)rode kant van het lichtsprectrum via lampen als behandelingsmethode. Een groot deel van deze golflengtes zijn voor het menselijk oog niet zichtbaar, maar wel voelbaar als warmte die diep tot in het lichaam doordringt.
Het idee is dat bepaalde delen van het zichtbare en het niet-zichtbare lichtspectrum verschillende effecten hebben op tal van lichaamsprocessen. Het zien van zonlicht in de ochtend heeft bijvoorbeeld invloed op onze biologische klok. Daarmee reguleert het tal van fysiologische processen, onder andere wat betreft cortisol en dopamine. Studies tonen aan dat vooral blauw licht stimulerend werkt op ons alertheidssysteem. Doordat het onze hersenen in de ochtend aanzet, kan het ironisch genoeg tevens onze slaapkwaliteit ‘s nachts verbeteren door onderdrukking van melatonineproductie tijdens daguren.
Het toepassen van infrarood- en roodlicht therapie
Eén specifieke vorm van lichttherapie is infrarood therapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van golflengtes die doordringen in huid en spieren om herstelprocessen te bevorderen. Een andere gerelateerde behandeling is roodlicht therapie; het biedt vergelijkbare penetratieve eigenschappen, maar richt zich meer op huidverbetering en vermindering van ontstekingen. Daarnaast wordt rood licht ook al decennialang gebruikt door mensen die nachtdiensten draaien en een zonsondergang proberen na te bootsen. Maar de laatste jaren blijkt rood licht ook in positieve resultaten te resulteren bij uiteenlopende klachten zoals artritis, spierpijn na sportactiviteiten, eczeem, maar ook bij hoofdpijnpatiënten.
Persoonlijke ervaring met verschillende soortgelijke therapiën
Verschillende mensen rapporteren variërende gradaties van succes na het uitproberen van deze therapievormen. Ervaringen kunnen echter sterk verschillen van persoon tot persoon. Sommige mensen rapporteren bijvoorbeeld significante verbeteringen in hun welzijn als ook verminderde klachten na sessies met specifiek gekozen vormen van lamp-behandeling, terwijl anderen geen enkel effect merken of zelfs worstelen met onverwachte neveneffecten zoals milde irritatie of overgevoeligheid veroorzaakt door de straling.
Gelukkig zijn er innovatieve bedrijven zoals loptimize.nl, die zich specialiseren in het verder uitontwikkelingen van specifieke, innovatieve producten die mensen met specifieke chronische aandoeningen. Waar een bepaald type straling bijvoorbeeld zeer effectief is voor mensen met bepaalde aandoeningen, kan een ander deel van het lichtspectrum juist weer effectief zijn voor andere aandoeningen.